Fostul președinte al Curții Constituționale a României, bistrițeanul Augustin Zegrean a explicat că măsurile trasate țării noastre prin Mecanismul de Verificare și Control sunt obligatorii și că CCR a adoptat în 2012 o decizie în acest sens: ”Sigur că sunt obligatorii-a explicat Zegrean pentru Digi 24-uitaţi-vă în Constituţie, în art. 148, care a fost introdus prin revizuirea din 2003, tocmai în vederea aderării. Acolo se spune ce trebuie să facă instituţiile statului, cum să respecte regulile europene, normele, tratatele şi toate obligaţiile care decurg din acestea. Mai mult, avem un art. 11 în Constituţie care spune că, dacă drepturile fundamentale ale cetăţenilor sunt mai bine reglementate în normele europene decât în cele interne, se aplică legea europeană” .
Fostul șef al CCR spune însă că lucrurile sunt de fapt mult mai grave și că a respinge recomandările MCV înseamnă practic nerespectarea tratatului de aderare a României la UE : ”Nu e niciun dubiu în legătură cu obligativitatea acestor reglementări. A spune că nu le respecți este ca şi cum nu am respecta tratatul”, a spus Augustin Zegrean.
Nu e nevoie ca CCR sa o spună de mai multe ori
Fostul șef al CCR a pus și o întrebare retorica: ”Când am semnat tratatul de aderare la UE am făcut-o de bunăvoie și ne-am angajat să respectăm toate tratatele și toate directivele și toate actele normativ ale UE. Acum de ce nu am fi de acord cu asta?explicând că din punctul lui de vedere MCV-ul nu e împotriva poporului român ci mi de grabă un mecanism creat tocmai ca formă de asigurare că românii au aceleași dreptul ca și restul cetățenilor europeni: ”Am fost de acord și cu MCV-ul la vremea respectivă, la dată aderării. Acest MCV nu este împotriva poporului român, este tocmai pentru apărarea poporului și a drepturilor poporului român, pentru că trebuie să avem aceleași drepturi și aceleași obligații ca și cetățenii celorlalte țări din UE”, a mai spus fostul președinte al CCR.
Zegrean crede și că ideea unei alte decizii a CCR pe tema asta ar fi absurdă: ”De câte ori să mai spună curtea? A spus-o o dată, eu cred că ajunge, pentru că nu a revenit asupra spuselor din 2012. Acum ar fi culmea să faci un conflict constituțional între puterea de la București și Comisia Europeană. Chiar așa ceva chiar că nu se poate, e prea departe”, a adăugat el.
Ministrul justiției o ține pe a lui
De cealaltă parte Tudorel Toader o ține pe a lui : nimeni nu ne poate da lecții și că măsurile MCV sunt de fapt recomandări, adică n-ar fi obligatorii: ”Legiuitorul român are această libertate de a legifera. Să nu îmi spună cineva că o recomandare trece peste o decizie a CCR. Semantica termenului arată că recomandarea nu este obligatorie. Obligatorii sunt standardele europene. Este obligatoriu procesul ireversibil de legiferare. ….. Nu trebuie să fii mare jurist. Nici nu trebuie să fii jurist să înțelegi că de la Bruxelles vine o comisie din 3-5 experți, fac raportul acesta și formulează niște recomandări. Nu vă imaginaţi că 3-5 specialiști vin in România și recomandarea lor devine mai puternică decât deciziile CCR, nu devin legiutori”