Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Cu mâna întinsă către București: cât de dependente financiar sunt administraţiile locale din judeţ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Administrațiile locale din Bistrița-Năsăud, adică orașele, comunele și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud se află în jumătate de jos a unui clasament național al gradului de independență financiară față de bugetul central. UAT-urile din județ au un grad de independență de doar 34 de procente, potrivit unei documentări realizate de Analizeeconomice.ro bazată pe surse ANAF, însă procentul include și bugetul Bistriței care se autofinanțează în cea mai mare măsură. Statistic județul se plasează la nivelul anului fiscal 2017 pe poziția 30 la acest capitol, al ponderii veniturilor proprii în veniturile totale ale administrației publice.

La nivel național gradul de independență al unităților administrativ teritoriale este în medie de 49 %. La extreme se plasează Bucureștiul, cu peste 80% Ilfovul cu peste 70% , Brașovul și județul Cluj. În schimb cel mai dependente financiar sunt unitățile comunele ș orașele din Mehedinți, Teleorman și Vaslui, unde cu pondere a resurselor proprii între 20 și 30%, scrie Analizeeconomice.ro.

Dependența de bugetul central va crește

Cifrele din 2018 sunt și mai nefavorabile administrațiilor locale ale căror grad de dependență a crescut odată cu reducerea prin noua legislație fiscală a impozitului pe venit, de la 16 la 10 %. Site-ul de analize economice amintește și că impozitul pe venit este principala sursă de venit a comunelor și orașelor și că Guvernul nu a adoptat alte reglementări care să compenseze veniturile astfel ajustate, ceea ce accentuează îngrijorarea legată de vulnerabilizarea politică a acestor administrații ajunse tot la mâna decidenților politici.

De altfel mai multe comune din Bistrița Nasaud se confruntă cu probleme financiare și cer insistent rectificare. Astfel comuna Urmeniș avea, potrivit vicepresedintelui CJ, Ioan Tintean 15 lei la inceputul lunii în conturi.

Share.

About Author

Comentarii închise.