Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Ex-președintele CCR Zegrean se întreabă dacă Olguţa Vasilescu poate fi o opţiune a doua oară după ce a fost refuzată o dată

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Refuzul președintelui Iohannis  de a numi doi dintre candidații de pe lista miniștrilor propuși de PSD, Lia Olguța Vasilescu și Elan Laufer precum și de a-l revoca pe ministrul Stănescu de la Dezvoltare, dar și pe Șova de la Transporturi a încins inițial spiritele în PSD. Deși  mai mulți PSD-iști de frunte au vorbit chiar și despre atacul la CCR a deciziei președintelui, în cele din urmă aceștia au renunțat. Întruniți de urgență în această seară membrii Biroului Executiv al PSD au decis sa facă al doilea set de propuneri și au decis o jumătate de rocadă: Olguța Vasilescu să meargă la Ministerul Dezvoltării în loc de cel al Transporturilor, unde a respins-o presedintele, iar Mircea Drăghici, trezorierul PSD să preia portofoliul Transporturilor în loc de Elan Laufer.

Președintele nu ar avea voie, conform unei decizii a CCR din 2008, să refuze nominalizarea pentru un minister, decât o singură dată.: ”În legătură cu numirea, președintele are voie să respingă o propunere, o dată. Nu este vorba de respingerea propunerii, este vorba de respingerea persoanei care a fost propusă pentru funcția aia. Persoana aia nu mai poate să vină a doua oară. Cu revocarea, acum, dacă suntem de acord cu toții că poate să refuze propunerea, e logic că poate să refuze și revocarea. Dacă cel care a scris Constituția ar fi vrut să spună „președintele nu are voie să refuze o revocare” ar fi scris, că nu ne durea mâna să scriem. A lăsat posibilitatea președintelui să accepte revocarea sau să nu accepte. Președintele poate să aibă îndoielile lui, a explicat fostul șef al CCR pentru DIGI FM.

Două ore mai târziu Augustin Zegrean  a accentual pentru DIGI 24 situația în care se găsește președintele Iohannis căruia pSD-ul i-a trimis aceeași nominalizare pe care a refuzat-o prima dată, dar pentru un alt minister: ”Locul principal în acest proces al numirii ,  după Constituție îl are presedintele, articolul 10 din Constituție și articolul 103, președintele e cel care a re decizia pentru revocare, respectiv.. (Pe Olguța Vasilescu) a refuzat-o presedintele, sigur ca in spatele acestei refuz exista un dosar care spune ca e nepotrivita. Dacă exista. Apoi postul de la Dezvoltare nu e vacant si presedintele nu l-a revocat pe ministrul actual. Cum să numesti o persoană, dacă postul nu e vacant” se întreabă Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR .

Share.

About Author

Comentarii închise.