Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Ministrul Sorina Pintea replică pentru oficialii clujeni: statul român face spitalele regionale, nu voi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ministrul sănătății Sorina Pintea a exclus posibilitatea ca cei din Consiliul Județean Cluj să acceseze fondurile europene pentru Spitalele regionale, așa cum a avansat recent președintele CJ Alin Tișe, după scandalul legat de o eventuală pierdere a finanțării.

De la Bistrița Sorina Pintea le-a răspuns șefilor Consiliului Județean Cluj că Guvernul României va aplica pentru atragerea banilor, proiectul urmând să fie depus în decembrie, sugerându-le celor de la Cluj să se ocupe de propriile spitale : ” Spitalul regional Cluj-Napoca se va face de către Guvernul României, cu atragerea de fonduri europene. Am înţeles că sunt nişte discuţii în spaţiul public. Consiliul Judeţean Cluj cred că ar trebui să se ocupe de Spitalul de pediatrie, pentru că am nişte referinţe nu tocmai plăcute despre ceea ce se întâmplă acolo din punct de vedere al structurii”.

Sorina Pintea spune chiar că cei din Cluj ar fi tergiversat ei înșiși studiul de fezabilitate: ”“Eu am rămas foarte surprinsă de ceea ce au spus cei de la Consiliul Judeţean, pentru că, în momentul în care am preluat portofoliul Sănătăţii, în luna februarie, Clujul nu avea definit un teren, mai era nevoie de încă o bucată de teren, trebuia extins PUZ-ul şi am întâmpinat foarte mari dificultăţi în relaţia cu Consiliul judeșean J Cluj. Lucrurile s-au rezolvat între timp, studiul de fezabilitate pentru spital este gata. În decembrie, vor fi depuse la Bruxelles cererile de finanţare pentru cele trei spitale regionale : Iaşi, Cluj şi Craiova, dar să nu uităm că este nevoie de o cofinanţare din partea statului român”, a spus Pintea.

Ministrul sănătății vorbește în continuare de varianta public -privat pentru a acoperi partea de co-finanțare a României, variantă considerată nefezabilă de comisarul euuropean Corina Crețu. Sorina Pintea a făcut referire și la declarațiile Corinei Crețu și spune că partea cu suplimentarea  finanșării din partea UE nu e chiar așa: ”Europa a alocat pentru cele trei spitale regionale 150 milioane euro, ori un spital, împreună cu infrastructura care va deservi spitalul, costă în jur de 400 milioane euro, spun groso modo. Cu siguranţă, Guvernul trebuie să găsească surse, inclusiv din zona privată. Asta nu înseamnă că nu vom atrage fonduri europene. În ceea ce priveşte declaraţia comisarului european, că, dacă este nevoie de o suplimentare, ni se va acorda, daţi-mi voie să o contrazic. În data de 27 septembrie, o delegaţie a Ministerului Sănătăţii, condusă de Cristian Grasu, secretar de stat, s-a dus la Bruxelles tocmai pentru această chestiune şi i s-a spus: ‘Nu, pe această axă de finanţare nu mai avem sume suplimentare’. Deci noi am făcut aceste demersuri. Prin urmare, s-a luat decizia fazării. Ca să nu pierdem finanţarea, am spus că până în 2020 vom face prima etapă, licitaţiile, iar în etapa a doua, construcţia efectivă. Deci spitalele se vor face”, a mai spus Sorina Pintea.

Share.

About Author

Lasă un comentariu