Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

O fetiță de 10 ani a conceput un caiet special pentru a se putea înțelege cu colegul autist. Acum caietul e auxiliar școlar

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ideea unei fetițe de clasa a IV-a din Bistrița, Alexandra, de a creea un set de fișe personalizate, așa cum a văzut la un psihopedagog pentru a putea comunica cu noul ei coleg, Vlad, diagnosticat cu autism, a devenit în timp un auxiliar școlar unic în integrarea în învățământul de masă a copiilor cu nevoi educaționale speciale.

Auxiliarul a fost tipărit recent în 1000 de exemplare la o tipografie din Cluj de Centrul de Resurseși Referințe în Autism ”Micul Prinț” printr-un proiect finanțat de Primăria Bistrița

Povestea auxiliarului școlar, născut din prietenia unei fetițe pentru un coleg atipic a fost relatată astăzi de ziua persoanelor cu nevoi speciale într-un comunicat de presă al Centrului de Resurse și Referință în Autism ” Micul Prinț”: ”Alexandra și Vlad sunt colegi în clasa a IV-a la Școala Gimnazială nr. 4 din Bistrița de la începutul școlii. Deși sunt în aceeași clasă, Alexandra și Vlad sunt foarte diferiți. Băiatul a fost diagnosticat cu tulburări din spectrul autist la 2 ani și de atunci face intensiv terapie de recuperare în cadrul Centrului de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț Bistrița. Cu sprijinul unui facilitator școlar (shadow) Vlad a parcurs cursurile unei grădinițe de masă și în prezent este elev în clasa a IV-a, la școala de masă, unde a fost primit cu brațele deschise de învățătoarea Bombonica Barteș și de colegi.

Deși la început Alexandra nu știa cum să se raporteze la colegul ei atipic, în timp și-a dorit din răsputeri să se conecteze la el și să îl ajute. Observând că însoțitorul școlar al copilului îi face zilnic fișe de lucru diferențiate, spre uimirea tuturor, Alexandra a venit într-o zi la școală cu o fișă concepută special pentru Vlad, pe modelul observat de fetiță la terapeutul însoțitor al copilului. Apoi a doua fișă, apoi a treia fișă” precizează comunicatul de presă.

Iar pe prima pagină a auxiliarului Alexandra îi face o dedicație specială celui care i-a devenit prieten: ” Dragă Vlăduț, vreau să-ți spun ceva. Când te-am văzut prima dată nu te-am plăcut deloc. Dar, cu timpul, am început să te plac foarte mult. Acum, nu vreau să pleci din clasă! Stai cu noi până la sfârșitul școlii! Te iubesc, te iubim! Suntem prieteni buni și sunt bucuroasă că îmi ești prieten. Sper că-ți place! Și pentru a-ți demonstra ce mult prețuiesc prietenia ta, o să îți dăruiesc un cadou…o carte pentru tine. Cu mult drag, colega ta, Alexandra!”.

Centrul pentru autism a integrat 60 de copiii

Centrul de Resurse și Referință în Autism ”Micul Prinț” , condus de jurnalista Ana Dragu a integrat în învățământul de masă în grădinițele și școlile din Bistrița-Năsăud peste 60 de copii diagnosticați cu forme ușoare și severe de autism, precizează același comunicat de presă: ”. În total, 840 de copii cu cerințe educative speciale beneficiază de certificat de orientare școlară în învățământul de masă în județul Bistrița-Năsăud, și numărul lor este în creștere. Acest efectiv de elevi cu cerințe educative speciale este deservit de 11 logopezi, 35 de consilieri școlari și doar 22 de profesori itineranți”.

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu