Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

UPDATE: La loc comanda cu taxa pentru proprietarii de centrale. ANRE și-a contrazis directorul general

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

UPDATE: ANRE și-a contrazis astăzi propriul director general, pe Viorel Alincuș care vorbea ieri într-o comisie parlamentară de posibilitatea taxării proprietarilor de centrale individuale. ANRE a transmis într-un comunicat de presă că o asemenea propunere ar excede atribuțiile Agenției de reglementare și că nu există asemenea intenții la nivel oficial.

Știrea inițială: Viorel Alicuş, director general în cadrul ANRE a declarat, în cadrul comisiilor de specialitate din Parlament, că „ne vom trezi, și ar fi bine să facem măsurătorile ăstea, că, cu toate că am desființat și am redus capacitățile în instalații de cogenerare, poate ineficiente, rezultatul este creșterea emisiilor de CO2 în aglomerări urbane, mai ales că aceste centrale de apartament nu au niște condiții de mediu impuse clar de legislația actuală. Ne gândim să vedem dacă nu există totuși soluții prevăzute în Directivele Europene, pentru ca taxarea de mediu să poată fi impusă și acestor centrale individuale”

Dincolo de lipsa de fundamentare științifică a acestor declarații, realitatea este că în județul Bistrița-Năsăud sistemele centralizate au dat faliment de ceva timp, zecile de mii de bistrițeni racordați la rețelele de distribuție gaze naturale utilizând centrale termice individuale.

În județele unde CET-urile (încă) supraviețuiesc, aici fiind în discuție situația speciala a RADET-ului din București, poluarea este la „cote înalte”, pentru că, evident, aceste unități generatoare de energie, total ineficiente economic, ard… gaze naturale și combustibili fosili.

În UE nu există asemenea taxe

În schimb, directivele europene (D 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 octombrie 2009, de instituire a unui cadru pentru stabilirea cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile produselor cu impact energetic) privind producția de centrale termice individuale, obligatorii din 26 septembrie 2015, garantează înalta eficiență și poluarea redusă a acestora, prin introducerea standardelor tehnologice obligatorii pentru toți producătorii din Uniunea Europeană.

Desigur, e mai ușor să impui taxe celor mulți! La ora actuală, aproximativ două milioane de locuințe din România utilizează centrale termice individuale pe combustibil gazos.

 

 

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Ati vazut la TV ce necazuri au orasele si municipiile unde mai au inca centralizat acest sistem . Nu-i inteleg pe oameni si peedilii localitatilor de ce nu renuntza definitiv, daca guvernantii nu pricep ca se fac chetuieli enorme sa tina in brate un sistem bolnav si putred din toate pdv , de ce nu se unesc si nu ies oamenii in drum, asa cum au facut bistritenii , care astazi, toti au centrale pe gaz si fiecare are caldura si apa calda pe care si-o doreste dupa banii pe care-i au fiecare.
    De ce sa stai dupa cineva care nu plateste si sa suferi ca nu sunt bani, sa ramai la discretia asociatiilor de proprietari, care platesc facturile dupa cum pot ei aduna niste bani… si sa se opreasca aceste utilitati fiind legati unul de altul, efectiv nu pricep de ce atata cabotinism si atata rezistantza fata de un sistem bolnav si plin de ” cancer ” !
    Mai oameni buni, bucuresteni, clujeni, ieseni, brasoveni sau care inca mai suferiti de pe urma acestei prostii nationale, de ce nu va mobilizati si sa va dezracordati cu sau fara aprobarea “lor” si sa va puneti centrale individuale, care sa va asigure confortul dorit ? Degeaba se tot pompeaza in repararea canalelor si tevaraielor putrede si colmatate, in care zilnic trebuie spart domeniul ublic sa le poata repara, ptr ca SUNT PUTREDE ASA CUM ESTE PUTRED TOT ACEST SISTEM BOLNAV de care nu vor guvernantii sa renunte la el si sa lase oamenii sa-si puna ce instalatii isi doresc !
    Intelegeti ca sistemul nu se repara tot sapand si carpind zilnic cate o conducta, precum nici de paduchi, nu poti scapa omorand toata ziua, rand pe rand cate unul… ci “dand cu flit , geneal, peste toti odata ” ?!
    Cine are urechi sa auda si cine are minte sa priceapa acest lucru !

Lasă un comentariu