Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Administrațiile a patru comune din Bistrița-Năsăud au luat fața orașelor la o competiție UE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Doar 4 comune din județul Bistrița-Năsăud vor primi vouchere de la Uniunea Europeană pentru puncte publice de acces gratuit la internet wireless. Este vorba de Prundu-Bârgăului, Budești, Șieu-Măgheruș și Lunca Ilvei.

În total 224 de unități administrativ teritoriale din România au fost declarate câștigătoare la prima rundă în care UE a pus la bătaie 42 de milioane de lei pentru 2800 de administrații publice din întreaga Uniune plus Norvegia și Islanda. La nivel național au fost declarate câștigătoare foarte multe mari municipalități printre care Clujul, Timișoara, dar și municipii medii de talia Zalăului, precum și multe orașe. Niciunul dintre orașele din Bistrița-Năsăud nu au reușit să treacă de selecția UE, deși în competiție s-a înscris Becleanul, Năsăudul și Sângeorz-Băi.

Ce va face Prundu Bîrgăului cu voucherele UE

Bonurile câștigate de la UE  pot fi utilizate de localitățile selectate pentru a pentru a achiziționa și instala echipamente Wi-Fi (puncte de acces fără fir) în locuri, precum bibliotecile, muzeele, parcurile sau piețele publice. Costurile pentru întreținerea rețelei vor fi acoperite de localități. Rețele finanțate prin WiFi4EU vor fi gratuite, fără publicitate și nu vor colecta date cu caracter personal. Finanțarea a fost va fi acordată numai rețelelor care nu se suprapun cu oferte gratuite, publice sau private, deja existente și cu o calitate similară în același spațiu public.

Localitățile care nu au fost câștigătoare în această rundă, vor avea încă trei oportunități de depunere a cererilor de finanțare prin WiFi4EU. Până în 2020, în total vor fi alocate 120 milioane de euro din bugetul UE pentru aproximativ 8.000 de localități din toate statele membre, precum și din Norvegia și Islanda.

Comuna Prundu -Bârgăului avea internet free în cîteva perimetre încă din momentul depunerii, însă primarul Doru Crișan a considerat că sunt insuficiente : ”noi suntem printre primii care au depus. Noi mai avem wi-fi instalat dar completăm. De la primăriei, cele două parcuri și zona de blocuri vrem. Avem în zona primăriei oricum, dar echipamentele acestea sunt altceva” a explicat primarul Doru Crișan pentru Bistrița Express l momentul depunerii.  De altfel accesul la internet este, accesibil prin cablu în toată comuna. Și tot  prin cablu este  asigurată supravegherea video pe toate străzile din Prundu Bârgăului: ” toate străzile sunt supravegheate video prin cablu iar imaginile monitorizate la politia locală. Probabil suntem singurii din județ, la nivel de comune, care avem un asemenea sistem de monitorizare video” a mai spus primarul Doru Crișan.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu