Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Augustin Zegrean comentează conflictul dintre palate

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Fostul președinte al Curții Constituționale  bistrițeanul Augustin Zegrean susține că în  conflictul constituțional dintre Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, ajuns la CCR legat de numirile de la Dezvoltare și Transporturi, este greu de invocat un termen până la care președintele e obligat să numeacă sau să revoce un ministru, pentru că în Constituție nu a fost reglementat așa ceva:

Nicio lege nu stabilește termenul acesta. Sigur că se pleacă de la prezumția că oamenii își exercită funcția cu bună-credință și fac ceea ce au de făcut, fără a scrie în lege „azi trebuie să faci asta, mâine trebuie să faci asta” .Zegrean spune și că e curios ce temei legal a putut invoca premierul Viorica Dăncilă în plângerea către CCR : ”Problema cu acest conflict este că cel care face sesizarea trebuie să arate și textele de lege care sunt încălcate prin conflict. Sunt curios și eu să știu ce texte de lege a invocat prim ministrul, când a sesizat CCR în legătură cu acest conflict. Nu este nicio lege care să spună că președintele, într-un anumit termen, trebuie să revoce sau să numească în funcție. Atunci când s-a scris Constituția, eram chiar acolo, nu am crezut că se va ajungea la situații din acestea când președintele refuză să numească primul ministru, primul ministru refuză să plece”, a explicat Zegrean pentru un post tv citat de stiripesurse.ro.

În schimb presedintele nu ar avea de ce să ia act de demisiile miniștrilor revocați, în opinia fostului președinte al CCR, iar mandatul lor se termină după expirarea termenului de 15 zile : „Constituția nu spune că președintele trebuie să ia act de demisie. Primul ministru trebuie să ia act de demisie și să-i ceară președintelui să numească o altă persoană pe postul rămas vacant. Deci problema cu demisia eu cred că este rezolvată. Nu mai au calitatea de miniștri (…) Sunt acolo secretari de stat, fiecare minister are câte șase, șapte secretari de stat și poate să facă asta sau primul ministru poate propune un interimar.” a mai spus Zegrean.

Share.

About Author

Lasă un comentariu