Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Zegrean și Danileț despre OUG-ul de modificare a Codurilor Penale: ar fi neconstituțional și Tudorel Toader o știe

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Intenția Guvernului de a modifica codurile penale, încă neadoptate, prin ordonanță de urgență anunțată ieri este o aberație constituțională. O spun mai mulți profesioniști ai justiției printre care fostul președinte al Curții Constituționale, bistrițeanul  Augustin Zegrean, dar și cunoscutul judecător clujean Cristi Danileț.

Augustin Zegrean a explicat pentru Digi 24 că o lege care e deja in dezbatere parlamentară, cum este cazul Codului Penal nu mai poate fi adoptată prin altă modalitate:” Unica autoritate legiuitoare a țării este Parlamentul. Numai în cazuri extraordinare Guvernul poate emite ordonanțe de urgență, atunci când domeniul respectiv nu este reglementat si este nevoie urgență de reglementare. Iar urgența trebuie să fie motivată chiar in corpul ordonanței.
Din momentul in care un proiect de lege intra în dezbatere parlamentară nu mai poate fi luat de Guvern de acolo ca să emită ordonanța, pentru că ar intra într-un conflict juridic ce natura constitutională cu Parlamentul. Regula este că Parlamentul legiferează, nu Guvernul.
Și nu poate Guvernul sa ia proiectul de lege din Parlament că nu ii convine lui cum merg dezbaterile sau că se întarzie si să dea ordonanța de urgență. Nu se poate!”. Zegrean a explicat că există chiar o decizie a Curții Constituționale din 2010 când Guvernul a încerca să retragă din Parlament legea educației naționale pentru a o legifera prin asumarea răspunderii. Atunci CCR a decis că e conflict constituțional: ”Este practica Curtii Constitutionale din 2010 – decizia 1431/2010 si decizia 1525/2010 – .. E cam aceeasi modalitate de lucru. CCR a declarat atunci conflict juridic de natura constitutionala intre cele doua institutii. Acum Curtea ar avea un conflict clar de solutionat”, a afirmat fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean. Întrebat dacă ministrul Tudorel Toader știe de această decizie, Zegrean a confirmat că acesta a fost judecător la Curtea Constituțională exact în acea perioadă, deci a participat la luarea deciziei care stabilea că e conflict constituțional: ”O stie pentru ca era acolo (Tudorel Toader a fost membru al CCR in perioada 2006-2016, n.red.) “, 

Pe de altă parte Zegrean spune că Guvernul ște toate aceste lucruri însă are o țintă: “Daca ei vor da OUG, chiar daca dupa aceea se va declara conflictul, ordonanta va ramane si isi va produce efectele. Si eu cred ca ei asta urmaresc, pentru ca o lege penala, daca este mai favorabila si intra in vigoare o secunda, ea trebuie aplicata”, a recunoscut acesta”

Cristi Danileț: în OUG-ul asta se poate strecura orice

Cristi danileț a explicat ”Când o lege este în fază finală la Parlament, Guvernul nu poate adopta un act normativ pe aceeași chestiune, o spune CCR prin decizia 1431/2010  pentru că ar încălca principiul separației puterilor în stat și cel al cooperării loiale între puteri” explicăjudecătorul  Danileț pe pagina sa de facebook,  În plus un OUG ar trebui din nou validat în Parlament așa că discuția deja purtată ar fi reluată în Legislativ și apoi s-ar ajunge tot la CCR: ” e ilogic să apelezi la o asemenea procedură, nouă, când tu ești pe final cu prima procedură”. În plus” OUG presupune „urgența”, generată de o „situație excepțională”. Or, zilele acestea nu s-a întâmplat nimic în România care să justifice o OUG: e aceeași stare juridică, socială și politică prezentă și în timpul aprobării proiectelor, și în timpul discutării în CCR, și ieri, și astăzi.

Judecătoru Danileț și-a exprimat temerea, la o emisiune pe Realitatea TV, ca în textul ordonanței să nu apară și prevederi toxice, pentru că acestea vor intra în vigoare oricum iar magistrații vor fi obligați să țină cont de ele chiar dacă ulterior OUG se va abroga: ” judecătorii sunt obligați să țină cont-scrie in Constituție asta- de legea penală mai favorabilă” a mai spus judecătorul care a explicat că e suficienta ca o prevedere să fie în vigoare si o singura zi.

Share.

About Author

Lasă un comentariu