Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Bistrița va concesiona iluminatul public pentru 5 ani după modernizare

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bistrița se pregătește să-și modernizeze iluminatul stradal din fonduri europene, printr-un proiect de peste15 milioane de lei, accesat prin POR, care va intra anul viitor în linie dreaptă.

Proiectul va moderniza  aparatele de iluminat pe 87 de străzi, inclusiv din localitățile componente și două parcări , Aceasta va presupune înlocuirea a 1200 becuri cu aparate de tip led, de ultimă generație,  va mai completa cu alte 310, va extinde rețelele de iluminat încă 21 de km unde nu există iluminat stradal  și alte 745 corpuri de iluminat. Mai mult sistemul de iluminat public va fi operat într-un sistem de telegestiune.

După modernizarea iluminatului public stradal  municipalitatea vrea să acorde concesiunea serviciului de iluminat public stradal pentru 5 ani unui prestator care să-i plătească redevență.  Administrația Bistriței susține că e o soluție preferabilă din punct de vedere financiar și logistic, pentru că organizarea proprie a serviciului  ar presupune investiții foarte mari și imediate de la bugetul local, cu cheltuieli pentru dotarea din punct de vedere tehnic și cu personal autorizat pentru gestionarea sistemului.

Deja concesionarea prin delegare a iluminatului stradal e în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Bistrița, urmând să fie supusă votului în Consiliul Local Bistrița în ședința de la mijlocul lunii ianuarie 2019. Concesionarea vizează însă nu doar iluminatul stradal, afectat în prezent de lipsa becurilor, dar și de becuri improprii, cu iluminare slabă, ci și pe cel ornamental-festiv .

Prin atribuirea contractului de gestiune delegată, administrația publică locală, păstrează prerogativele privind adoptarea politicilor si strategiilor de dezvoltare a serviciilor, respectiv a programelor de dezvoltare a sistemelor de utilități publice. În aceste condiții, va putea promova soluții tehnice si tehnologice cu costuri minime, realizarea de investiții in scopul modernizarii si extinderii sistemelor de iluminat public și de reducerea consumurilor specifice prin utilizarea unor corpuri de iluminat performante, a unor echipamente specializate și prin asigurarea unui iluminat public judicios” se arată în proiectul supus dezbaterii publice.

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu