Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Cum au trecut companiile bistrițene prin miercurea neagră a Bursei. Acțiunile Teraplast -ieri minus 13 procente

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Cea mai afectată companie din Bistrița Năsăud în ziua măcelului de la Bursa de Valori Imobiliare (BVB), cum i s-a spus deja zilei de 19 decembrie, a fost Teraplast SA. La finalul zilei de prăbușire a cotațiilor, la închiderea Bursei, acțiunile Companiei Teraplast scăzuseră cu mai bine de 13 procente (grafic BVB)

De la aproape 0,2800 lei acțiunea, cotația companiei  a scăzut la 0,2400, foarte mult pentru o singură zi (vezi graficul). În așa numita miercurea neagră a bursei  s-au tranzacționat  872.000 de acțiuni ale Teraplast în cadrul a 160 de tranzacții la un preț de 219 394 de lei.

Într-un clasament 10 al BVB, în funcție de acest criteriu, Teraplast era la sfârșitul zilei a 6-a companie din punctul de vedere al scăderii cotațiilor. Pe locul 1 figura Banca Transilvania cu peste 19% scădere, urmată de BRD, TMK Artrom, Patria Bank și Teraplast SA și OMV Petrom, dar și in compania ALRO Slatina, majoritatea companii afectate de perspectiva anunțatei ordonanțe de urgenței cu taxe substanțiale pentru sectorul bancar și energetic. În total 19 companii printre care și Teraplastul au avut scăderi ale cotațiilor mai mari de 7 % , iar mai bine de 3 miliarde de euro s-au volatilizat în urma acestei prăbușiri generate de panică.

Nu e clar ce anume a generat prinderea companiei bistrițene , cel mai mare producător din România de țevi PVC,  în acest tăvălug bursier de miercuri, însă joi dimineață Grupul Teraplast a anunțat  majorare de capital cu 21.333.483 lei :”prin emisiunea a 213.334.832 actiuni noi, cu valoarea nominala de 0,10 lei/actiune. In urma majorarii, capitalul social al Teraplast S.A. are valoarea de 107.024.527,40 lei, fiind impartit in 1.070.245.274 actiuni, cu valoarea nominala de 0,10 lei fiecare. Majorarea capitalului social s-a realizat in contul tuturor actionarilor (mai putin pentru actiunile proprii ale emitentului) inregistrati in registrul actionarilor societatii la data de 19 decembrie 2018, carora li s-a alocat 1 actiune gratuita la 4 actiuni detinute” precizează comunicatul postat pe BVB dar și pe site-ul companiei, exact în dimineața consecutivă prăbușirii bursei de la București.

Răspuns reținut de la Teraplast

Am solicitat Teraplast SA un punct de vedere referitor la ceea s-a întâmplat cu cotațiile companiei. Răspunsul a fost că nu există nicio legătură între majorarea de capital și evenimentele bursiere petrecute cu o zi înainte, dar și că ceea ce s-a întâmplat pe Bursa București arată îngrijorarea investitorilor față de lipsa de predictibilitate a legislației: ”evenimentele de ieri de la Bursa de Valori Bucuresti ilustreaza foarte clar ingrijorarea investitorilor cu privire la lipsa de predictibilitate a legislatiei in Romania. Asteptam textul exact al modificarilor sa vedem care este impactul pentru business-ul nostru” a fost răspunsul primit de la Alexandra Șica, PR managerul care a transmis punctul de vedere al managerului general al companiei, Alexandru Stânean.

Teraplast pe scădere temperată și a doua zi

Acțiunile Teraplast nu au revenit joi pe creștere, în condițiile în care actorii scăderilor de pe BVB, printre care Banca Transilvania reveniseră totuși pe plus. Acțiunile Teraplast au căzut până la 0,2300, și la minus 4,5% după care în jurul orei 17,00 au revenit la un 0,2380 și doar minus 0,83%.

Ce s-a întâmplat cu ceilalți actori bistrițeni de pe Bursa București

Iproeb Bistrița a înregistrat ieri o scădere de minus 0,83 % a cotațiilor la finalul zilei însă a revenit astăzi pe plusmâ la +4,27%.

Cel mai nou venit pe bursă, Transilvania Broker a închis aseară pe minus 4,68, dar astăzi aproape de ora închiderii bursei cotațiile erau +1,79.

Singurii nefectați au fost cei  de la Comelf, care au stat tot pe 0 și ieri și azi.

Ordonanța care a aruncat în aer miercuri Bursa București  a primit astăzi aviz negativ de la Consiliul Economic și Social, adică de la patronate și sindicate. Aceasta nu înseamnă însă că va împiedica adoptarea ei de către Guvern .Ordonanta de modificare a Codului Fiscal va fi adoptata mâine insa cu ceva corecții, potrivit surselor DIGI 24. Ieri contabilizate, s-ar fi pierdut din economie mai bine de 3 miliarde de euro, totul după anunțul pese noapte a proiectului ordonanței care vrea să introducă majorari mari de taxe în industria bancară și energetică, plafonarea prețului energiei din producția autohtonă dar și în telecomunicații.

Citește și: Politicienii puterii declară, pică bursele

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu