Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

OPINIE: 2019 – continuăm să involuăm?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pentru a motiva subiectivitatea evidentă a prezentului editorial, țin să precizez că mă aflu într-o stare depresivă generată de decizia a trei prieteni (amici, cunoștințe) de a emigra în Marea Britanie și de mesajul lor de final de an: „Ne-am obișnuit rapid cu normalitatea, e fain aici”.

Acolo, nu la noi.

Am ales, acum zece ani, să revin în arealul copilăriei mele pentru a-mi crește, la rândul meu, copiii. Din postura de corporatist feroce, obișnuit cu agitația orașelor mari, m-am reprofilat în cetățean, cu chirie, al liniștitului municipiu Bistrița. Trei au fost argumentele: costurile bancare infernal de mari pentru achiziția unui apartament în Cluj sau București, infrastructura școlară și medicală din Bistrița (se anunțaseră deja investițiile, detaliate în următorul paragraf) și dorința intrinsecă de a da ceva înapoi comunității în care m-am format.

Începem cu laudele.

Spitalul Județean de Urgență, Parcul Municipal și campusul Colegiului Național Liviu Rebreanu sunt minunate, sunt realizări remarcabile cu care s-ar putea lăuda orice oraș din Europa. Acesta este adevărul, nu trebuie să ne ferim să-i felicităm pe cei care le-au ctitorit și îmbunătățit, ca funcționare, de-a lungul anilor.

Mai e și platforma industrială, cu indicatori excelenți ai ocupării forței de muncă din județ, parte moștenire din vechiul regim, parte ridicată de la zero pentru producție de tip lohn.

Dar…

Tot ce s-a realizat din bani publici înseamnă reabilitări a unor lucruri existente. Toate cele de mai sus plus drumuri județene egal reconstrucție de chestii care au existat în trecut.

Nimic nou!

Rectific, nimic nou și viabil. Investițiile, fără studiu de impact, în pârtia municipală sau parcul industrial, s-au dovedit catastrofale. Bani aruncați pe fereastră.

Însă altundeva vreau să ajung…

Municipiul și județul sunt moarte, turistic și cultural , pur și simplu nu există conceptul de viață socială!

Fiecare dintre noi își vede strict de problemele familiale, principiul de implicare civică este complet neinteresant, iar conjudețenii noștri folosesc plaiurile natale pe post de colonie de tranzit. Fie pentru a locui în timpul săptămânii de lucru, fie pentru a-și petrece sărbătorile, consumând bucate tradiționale, cazul celor plecați la muncă în străinătate. In rest, fugim cât mai departe!

Suntem intoxicați, de aproape treizeci de ani, cu aceleași concerte folclorice, motiv pentru a consuma carne și bere, cu aceleași artificii la trecerea dintre ani și atât.

Pietonalul municipiului arăta dezolant între sărbători. Târgul de Crăciun e o glumă proastă. S-au anunțat, de-a lungul anilor, o mulțime de planuri de dezvoltare turistică, sute de întâlniri formale și informale de planificări cincinale, filmări cu dronele și exploatarea eficientă a tradițiilor locale. Rezultatul? Bate vântul… Mă rog, luna trece, leafa vine!

Am asistat, zilele acestea, la concertul unei trupe muzicale din Cluj. Mesajul lor: „fraților, nu aveți un club pentru concerte, nimic… Am ajuns să cântăm iarna în cort…”

Asistăm, în sala renovată a complexului Dacia și în Palatul Culturii, la aceleași și aceleași manifestări „culturale”, pe bani publici, puse în scenă de aceiași pricepuți.

Păi, măi oameni buni, voi cei numiți „politicieni”… Cum vreți voi sa opriți exodul tinerilor? Fără pic de viziune? Văd doar laude cu realizări care constituie normalitatea, nimic altceva. Reconstruim drumuri și pereți. E bine, dar eu nu m-aș lăuda cu normalitatea. Cetățeanul are ochi să vadă.

Ba nu, în continuare, ne transmiteți aceleași multe promisiuni privind „viitorul care sună bine”…

Pe când un municipiu care să renască în stil Oradea sau Alba-Iulia, plin de viață, de turiști? Pe când un drum expres, de mare viteză, care să ocolească Becleanul și Bistrița, să faciliteze accesul turiștilor spre Tihuța sau Colibița? Pe când o stațiune, din fonduri europene, gen Ocna Sibiului sau Sovata? Pe când un domeniu schiabil gen zecile de pârtii din jurul județului nostru? Pe când o sală polivalentă nouă? Fie în oraș, fie cu transport public „omenesc” spre zona baza pârtiei, nu cu taxi-uri care refuză comenzile.

Mai vorbim noi pe tema firmelor de taximetrie cu dispecerat semi-non-stop și refuz de utilizare a aplicației pe smartphone!

Când veți termina cu sponsorizările, pe principii de prietenie politică, spre tot felul de „acte culturale” care nu își scot costurile, care nu atrag turiști și care mobilizează aceiași și aceiași clienți politici care, nu-i așa, trebuie să voteze, „așa cum trebuie”, la următoarele alegeri?

Oameni buni, tinerii valoroși pleacă în străinătate sau se mută în orașele mari, iar trecerea timpului nu iartă pe nimeni. Generația fidelă vouă din punct de vedere electoral, cea hrănită cu mici, bere și muzică populară, îmbătrânește sau piere.

Dragi politicieni, în afară de niște betoane, v-ați gândit ce lăsați în urma voastră? Sau numai banu’ contează… Nu v-ați saturat să auziți expresia „sat cu canalizare”?

Desigur, cele scrise aici sunt vânare de vânt dacă tinerii nu se vor implica, din proprie inițiativă, în politică sau activități civice.

Mai am o problemă, de bază a piramidei nevoilor. Rog municipalitatea să rezolve problema gunoaielor (zonele de pubele arata ca după bombardament) și a excrementelor canine. E plin orașul de ele iar sancțiuni, acțiuni sau automate de pungi colectoare… ioc! Sunt două probleme echivalente cu folosirea hârtiei igienice în propria toaletă, zău așa…

Un an nou plin de realizări!

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Balan Marius -ecologist PV în

    Stimate domnule MIHAI BALAN. Aveti foarte mare dreptate in tot ce spuneti. Subliniez doar un aspect, cel cu Parcul Municipal. Acest proiect nu este un merit personal al primarului de astazi sau al celui de ieri. Daca Parcul arata asa cum va place , asta se datoreaza strict interventiilor ECOLOGISTILOR in lupta lor de a salva 31 de arbori, tineri si inca vreo 50 batrani in castigul din teren a sute de mp de sp.verde(iarba) prin faptul ca nu s-au realizat o serie de lucrari inutile care diminuau actuala structura verde a locului. Mai multe documente, interventii ,petitii le aflati la mine.

Lasă un comentariu