Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Locuințele bistrițenilor mai spațioase decât media pe țară, iar tendința e de creștere. Tot în creștere e și numărul locuințelor

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bistrițenii construiesc locuințe tot mai spațioase de la an la an, iar ritmul în care se construiesc casele  în municipiu este susținut, sunt câteva dintre concluziile care reies dintr-o unei analiză comparativă făcute pentru 30 de orașe din România.

Studiul ”Audit urban 2018 România” realizat de Institutul Național de Statistică și publicat la sfârșitul anului trecut  arată că suprafața locuibilă în municipiul Bistrița a crescut cu 3% în 2016 comparat cu 2013, anii jalon ai cercetării statistice în cauză. Creșterea suprafeței locuibile a avut niveluri mai mari doar în Alba Iulia, unde suprafața locuibilă medie a crescut cu 4% și Cluj Napoca, unde creșterea suprafeței medii a unei locuințe a fost de 3,5%.

Suprafața medie a unei locuințe în Bistrița mai mare decât media națională, dar departe de cea europeană

Locuitorii Bistriței au o suprafață medie de locuit mai mare decat media națională, indică același audit. Astfel dacă suprafața medie în România este de 47, 39 metri pătrați în municipiul Bistrița este de 51 mp.

Chiar dacă e mai mult decât media națională, tot suntem, ca și dimensiuni al unei locuințe departe de  spațiul mediu al unei locuințe din Uniunea Europeană care este de 90,1 mp, conform datelor  prezentate în urmă cu câteva luni de Raiffeisen Bank.

Locuinţele construite după anul 1990 reprezintă numai 18% din fondul de locuinţe, relevă raportul Reiffeisen  iar procesul de înlocuire a fondului de locuinţe cu unele având confort şi specificaţii tehnice ridicate este unul lent, influenţat de dinamica condiţiilor economice.

Bistrița și încă patru comune învecinate ritm mare de construire

Creşterea numărului de locuinţe între 2013 şi 2016 a fost de 1,5% la nivel național, însă la nivelul Bistriței a fost chiar și de 2,3%, pentru ca în așa numita zonă urbană funcțională a Bistriței, adică municipiul plus comunele Șieu Măgheruș, Budacu de Jos, Livezile și Cetate acest ritm de creștere să fie chiar și de 2,4%., releva studiul de audit urban realizat de INS.

Bistrița avea în 2013 circa 38600 locuințe pentru ca în 2016 numărul locuințelor din municipiu să ajungă  la 39.523.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu