Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Cu gripa bătând la ușă, medicii recomandă încă vaccinarea.În județ au ajuns de patru ori mai multe doze decat anii trecuți

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vaccinarea antigripală rămâne încă de actualitate în fața unui val de cazuri de gripă în toată țara, unele cu evoluții letale și a unui vârf de sezon estimat luna viitoare.

Epidemiologii se așteaptă la creșterea numărului de cazuri la final de ianuarie-început de februarie și recomandă chiar și pe ultima sută de metri vaccinarea pentru a evita îmbolnăvirea sau evoluții complicate ale bolii.

Două cazuri de gripă în județ

În Bistrița-Năsăud vaccinul anti gripal a fost distribuit medicilor de familie încă din octombrie -noiembrie într-un număr de 3-4 ori mai mare decât anii trecuți susțin autoritatile medicale. Doctorul Anca Andrițoiu, directorul Direcției de Sănătate Publică BN spune că in caz de solicitari suplimentare există posibilitatea redistribuirii unor noi doze din stocul unor alte județe, după ce Ministerul Sănătății a transmis acest lucru., ”În total am avut două cazuri, unul in noiembrie, altul săptămâna trecută, nu au fost cazuri de internare, iar diagnosticul a fost pus de medicii de familie, pe simtomatologie, nu în urma unor analize de leborator ” spune dr. Andrițoiu.

”DSP le-a epuizat, putem face redistibuire dacă e nevoie. Anul asta au fost chiar multe 11000-12000, chiar multe față de anii trecuți când au fost 3000.” Recomandarea de vaccinare e încă valabilă, acoperă virusurile de sezon, ideal era sa ne vaccinam în noiembrie-decembrie, dar e bine și acum” spune directorul DSP.

Cinci cazuri de deces în țară

Până acum cinci oameni au murit în România, în acest sezon în urma complicațiilor gripei. Printre cazurile letale au fost  inclusiv tineri fără antecedente medicale, și nu doar bolnavi cronici și  niciunul dintre acești bolnavi nu a fost vaccinat. Cel mai apropiat caz de județ a fost în județul Mureș, unde a murit în 3 ianuarie în urma complicațiilor gripei un bărbat de 47 de ani,

Ministrul sănătății Sorina Pintea spune că nu suntem în situație de epidemie, dar încurajază pe cei din grupele de risc să se vaccineze: ”Aş încuraja mai departe populaţia din grupele cu risc să meargă la medicul de familie să se vaccineze, să nu uităm că anul trecut perioada de vârf a fost luna februarie, deci ne aşteptăm la o circulaţie mai intensă a virusului gripal.

Ce simptome are gripa?

Gripa debutează brusc iar simptomele apar între 1 şi 4 zile de la infectare. Simptomele persistă cam 5- 7 zile. Principalele simptome ale gripei sunt febra, de 39 – 40 de grade, care poate dura și 5 zile, dar și o stare generală  de oboseală, frisoane, dureri puternice de cap, senzaţie de usturime a ochilor şi roşu în gât. Apare și tusea uscată care i poate avea o durată de manifestare până la două luni, persistând chiar şi după dispariţia celorlalte simptome. Durerile musculare sunt mult mai acute decât în cazul răcelii, iar din tabloul clinic pott face parte și dureri abdominale şi ale oaselor , stări de greaţă şi vomă care, în cazuri grave, pot evolua şi în alte probleme gastro-intestinale.

Share.

About Author

Lasă un comentariu