Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Petiție pentru reamplasarea troiței dedicate eroilor Revoluției în Piața Prefecturii

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

O petiție înregistrată duminică pe platforma de petiții Declic.ro cere autorităților din Bistrița să readucă troița dedicată eroilor revoluției din 22 decembrie în Piața Petru Rareș, în același loc din care a fost ridicată în urmă cu o lună, pentru a fi amplasată în cimitirul municipal.

Petiția inițiată de fostul revoluționar Adrian Florin Chereji, primul primar al Bistriței postdecembriste, susține că îndepărtarea troiței din piața unde s-au adunat revoluționarii în urmă cu 30 de ani este  o eroare și că nu va face altceva decât să arunce o cortină de uitare peste ceea ce s-a întâmplat acum trei decenii. Așa că le cere Primăriei Bistrița și Prefecturii Bistrița-Năsăud ” să aducă troița ridicată în memoria martirilor Revoluției Române din Decembrie 1989 înapoi în Piața Petru Rareș. Cu câteva zile înainte de comemorarea martirilor Revoluției Române, autoritățile locale au mutat în cimitirul de pe deal, hoțește, troița care marca locul în care s-au adunat demonstranții bistrițeni în Decembrie 1989”.

Autorul petiției mai spune și că e important ca oamenii să-și amintească  de evenimentele de acum 30 de ani, acolo unde s-au întâmplat și nu în cimitir: ”În 22 Decembrie 1989, peste 10.000 de bistrițeni s-au ridicat împotriva dictaturii comuniste. După un marș prin tot orașul, demonstranții au ajuns, în jurul orei 9:00, în Piața Petru Rareș, în fața sediului județenei pcr. Aici s-a scandat împotriva comunismului și a dictatorului, aici s-a cerut libertate pentru poporul român, nu în cimitirul de pe str. Drumul Tărpiului, unde autoritățile au mutat troița”.

Oamenii au reacționat la petiția pentru readucerea troiței, iar numărul celor care semnează crește de la oră la oră. Una dintre semnatare comentează că dacă troița nu se reîntoarce la locul ei și evenimentele pentru care a fost ridicată cad în uitare: ””Oamenii nu trebuie să uite acel decembrie 1989 iar cei ce sunt foarte tineri trebuie să afle ce s-a întâmplat atunci. Trecând pe lângă troiță ori îți amintești ori afli despre ce s-a întâmplat atunci. Dacă troița nu revine acasă se aşterne nemiloasa uitare peste evenimentele din dec 1989. AŞA să ne ajute Dumnezeu !”scrie Angelica Lucia O.

Cei care vor să semneze pentru petiție o pot face accesând linkul: Petiție ”TROIȚA ÎNAPOI”

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Balan Marius -ecologist PV în

    Le promitem oficialilor ca le vom pune cate o lumanare si lor cand vor primi locul de veci sus in deal. Dar EROII nostri curati si participantii la revo;lutie s-au adunat la Prefectura nu s-au ascuns printre morminte. Ca si participant direct la REVOLUTIA ROMANA va somez sa aduceti TROITA inapoi si care a fost sfintita pe locul vechi . Nu va este rusine sa va jucati cu amintirile sfinte ale romanilor ?

Lasă un comentariu