Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Acțiunile Teraplast au închis ieri ziua pe roșu la Bursa de Valori. Cât au scăzut de data asta acțiunile

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Acțiunile Teraplast Group au înregistrat luni, 14 ianuarie cea mai mare scădere de anul acesta, de 4,01%,  pe fondul unei coborîri a indicelui general al bursei, cu 4,23%.

Scăderea de acum a cotațiilor Teraplast este a doua în ultima lună, după scăderea dramatică cu 19% din 19 decembrie, așa zisa miercuri neagră a Bursei Române de Valori, generată atunci de declarațiile ministrului finanțelor, Eugen Teodorovici care anunțau așa zisa taxă pe lăcomie.

Practic valoarea unei acțiuni Teraplast a fost, la închiderea zilei bursiere de luni, 14 ianuarie de 0,2360 lei, chiar sub cota din miercurea neagră, când cotația Teraplast a fost de 0, 2380 lei. Foarte departe de valoarea  unei acțiuni din 24 martie 2018, când a fost și în jur de 0,3700 lei, potrivit graficului de evoluție a companiei, disponibil pe site-ul Bursei de Valori București.

UPDATE: Surse oficiale din companie spun însă că cele două valori ale acțiunilor  nu pot fi comparate totuși, pentru că în 20 decembrie 2018, la o zi după prima criza bursieră Teraplast Grup și-a majorat capitalul social, cu modificarea aferentă a valorii unei acțiuni. Cât despre cauzele scăderii de la bursă de luni, 14 ianuarie, reprezentanții Teraplast au dat asigurări reporterului Bistrița Express că vor reveni cu un punct de vedere.

Băncile, în frunte cu BT au scăzut luni cel mai mult

Banca Transilvania a avut ieri cea mai mare scădere a cotațiilor de -9,5%, urmată de BRD (-6%) sau Patria Bank (6,93) iar Erste Bank, deținătorul BCR a scăzut cu 1,93 %. Presa economică susține că noul episod de scădere bursieră este legat tot de declarațiile din zona politică, la fel ca și prăbușirea din miercurea neagră a Bursei. De data aceasta n-a mai fost însă Eugen Teodorovici, ci Darius Vâlcov, consilierul premierului care a declarat pentru Ziarul Financiar că așa numita ”taxă pe lăcomie” se plătește nu anual, cum se credea , ci se calculează și se plătește trimestrial și potrivit calculelor jurnaliștilor asta ar fi însemnat ca la cotatia ROBOR din trimestrul 4 al anului 2018 taxa este de 1,2%.

Potrivit eduției de marți a Ziarului Financiar companiile listate la Bursa de la Bucureşti ar fi pierdut ieri 4,3 mi­liarde de lei din capita­lizare (1 milion de euro) în con­diţiile în care pră­buşirile acţiunilor ban­ca­re au determinat scă­derea indicelui principal BET la minimul din 2016 încoace.

Nu e clar însă în ce mod aceste scăderi care au vizat pe bursă societățile bancare dar și pe cele din industria energiei a afectat semnificativ și compania cu sediul în Bistrița-Năsăud.

Citiți și ce s-a întâmplat cu companiile bistrițene în 21 decembrie, ziua coniderată miercurea neagră pe BVB: https://www.bistritaexpress.ro/2018/12/20/cum-au-trecut-companiile-bistritene-prin-miercurea-neagra-a-bursei-actiunile-teraplast-minus-13-procente/

Share.

About Author

Lasă un comentariu