Municipiul Bistrița este un adevărat pol al forței de muncă în județ, cu aproape 63 % dintre salariați, adică două treimi din angajații din Bistrița-Năsăud concentrați numai aici.
În cifre, numărul mediu al salariaților (un indicator statistic specific care nu e același lucru cu efectivul salariaților) a fost în 2017, în județ de 66 206, în timp ce în Bistrița au fost înregistrați 41 465 de salariați, arată un grafic postat de stirieconomice.ro, preluate după datele INS.
Nu este tocmai o situație tipică pentru România, în condițiile în care mari poli de dezvoltare urbană cum este Timișoara are concentrată doar puțin peste 50% din populația județului Timiș. La fel Ploieștiul are 48,5 % din salariații județului Prahova.
În țară situația concentrării forței de muncă în municipiul reședință de județ variază însă în funcție de o multitudine de factori, care includ puterea economică a celorlalte orașe sau companii mari dezvoltate departe de reședința de județ.
Clujul-locul 4, Alba Iulia ultimele locuri
Clasamentul realizat de cei de la analizeeconomice.ro plasează pe primul loc Brăila, care concentrează un număr neverosimil de mare de angajați, reprezentând 95 % din populația salariată din județ. Pe locurile următoare în clasamentul centrelor de județ,, cu cea mai mare pondere de salariați figurează Galați, Craiova și Cluj, ultimul cu 74,9 % din totalul salariaților din județ, urmate de Iași, Tulcea sau Constanța.
Bistrița- locul 12
Bistrița e în acest clasament al concentrărilor urbane a forței de muncă pe locul al 12-lea în țară. Pe ultimul loc e Deva cu doar 30, 7 % din salariații din Hunedoara, urmat de Miercurea Ciuc, Vaslui și surprinzător Alba Iulia cu 38,2% din numarul mediu de salariați din Alba.
Numai prezența Companiei Leoni, cel mai mare angajator din județ în municipiul Bistrița însemna anul trecut în iulie 7800 de angajați în plus. De altfel doar numărul celor de la Leoni depășește forta de muncă a oricăruia dintre cele trei orașe ale județului Bistrița-Năsăud.
2 comentarii
La Alba Iulia nu mi se pare surprinzator, Sebesul atragand mare parte din salariatii judetului.
Pai, daca de la Bucuresti “se da lumina “… atunci trebuie sa se dea si de aici … macar “apa , sau aerul ” !