Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Consiliul Județean Cluj cere sprijin omologilor din Bistrița-Năsăud pentru construcția spitalului regional

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Șefii Consiliului Județean Cluj vor să-și asume construcția unui spital pentru regiunea de Nord-Vest din fondurile Uniunii Europene și , după un răspuns încurajator al comisarului Corina Crețu, au decis să ceară declararea eligibilă a administrației județene în locul Guvernului.

Pentru asta intenționează să ceară Consiliilor Județene din regiunea de Nord-Vest, între care și Bistrița-Năsăud sprijin pentru acest demers, în condițiile în care-spune ei- un spital regional ar deservi nevoile pacenților celor 5 spitale județene.

Într-un comunicat de presă transmis către BistrițaExpress, semnat de președintele CJ Cluj, Alin Tișe, este invocat răspunsul primit de la comisarul Corina Crețu , care admite că Programul Operațional Regional poate fi modificat la cererea autorităților naționale pentru a fi declarate eligibile ca beneficiare în proiectele spitalelor regionale  autoritățile locale în locul Ministerului Sănătății.

Așa că Tișe intenționează să ceară acordul consilierilor județeni clujeni pentru a solicita oficial modificarea POR 2014-2020, după care să obțină sprijinul consiliilor județene din N-V: ”  Documentul va fi prezentat în ședință publică și va solicita modificarea P.O.R. 2014 – 2020 în sensul înlocuirii ministerului, ca aplicant eligibil, cu unitățile administrativ-teritoriale pe raza cărora s-a decis amplasarea spitalelor regionale.  De asemenea, ținând cont de importanța proiectului, voi solicita și consiliilor județene din regiunea de Nord-Vest să sprijine demersul nostru.

Fiind al doilea centru universitar al țării în care funcționează 5 spitale județene, cu o structură de 45 de clădiri separate care îndeplinesc împreună funcțiile unui spital regional unic cu 3.100 de paturi, județul Cluj rămâne zona eligibilă pentru realizarea acestei investiții majore” precizează  comunicatul Consiliul Județean Cluj.

De la Bistrița ministrul sănătății le-a spus ”nu” clujenilor în urmă cu o lună jumătate

De cealaltă parte Ministerul Sănătății nu agrează o asemenea variantă. În urmă cu aproape două luni ministrul sănătății, Sorina Pintea le-a transmis celor de la Consiliul Județean Cluj, din incinta Spitalul Județean Bistrița-Năsăud că ar trebui să aibă  alte priorități legate de spitalele din administrare și să lase în seama Ministerului Sănătății construcția Spitalelor regionale. Sorina Pintea avansa ideea parteneriatelor public-private și nu neapărat a fondurilor europene. Iată ce a spus Sorina Pintea atunci și n-a dat ulterior semne că s-a răzgândit: ” Europa a alocat pentru cele trei spitale regionale 150 milioane euro, ori un spital, împreună cu infrastructura care va deservi spitalul, costă în jur de 400 milioane euro, spun groso modo. Cu siguranţă, Guvernul trebuie să găsească surse, inclusiv din zona privată. Asta nu înseamnă că nu vom atrage fonduri europene. În ceea ce priveşte declaraţia comisarului european, că, dacă este nevoie de o suplimentare, ni se va acorda, daţi-mi voie să o contrazic. În data de 27 septembrie, o delegaţie a Ministerului Sănătăţii, condusă de Cristian Grasu, secretar de stat, s-a dus la Bruxelles tocmai pentru această chestiune şi i s-a spus: ‘Nu, pe această axă de finanţare nu mai avem sume suplimentare’. Deci noi am făcut aceste demersuri. Prin urmare, s-a luat decizia fazării. Ca să nu pierdem finanţarea, am spus că până în 2020 vom face prima etapă, licitaţiile, iar în etapa a doua, construcţia efectivă. Deci spitalele se vor face”, a mai spus Sorina Pintea la Bistrița în 27 noiembrie 2018.

Share.

About Author

Lasă un comentariu