Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Al doilea caz mortal de pneumonie din acest sezon în Bistrița-Năsăud. Afecțiunile respiratorii în creștere

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pneumonia a răpus în această săptămână o femeie de 76 de ani din Strugureni. Potrivit Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud femeia, care era pacientă a Spitalului Județean  avea o imunitate scăzută din cauza altor boli cronice, iar organismul acesteia n-a mai făcut față afecțiunii pulmonare.

Nu e singurul caz de acest gen din sezonul rece, spun oficialii DSP. Un alt vârstnic a murit în urma unei pneumonii luna trecută, însă în cazul respectiv era vorba de un bolnav cu un cancer în fază avansată. Deocamdată pneumonia afectează cam 10 % dintre bolnavii cu afecțiuni respiratorii înregistrați de statisticile DSP (228) iar numărul total al acestora nu depășește în această săptămână  2000.

Însă medicii se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri de îmbolnăviri respiratorii în următoarea perioadă, atât pentru că a început școala și colectivitățile favorizează circulația virușilor, cât și pe fondul unui temperaturi scăzute și a umezelii.

Vaccinarea antigripală recomandată încă. DSP aduce doze noi

După ce săptămâna trecută a fost înregistrat un al doilea caz de gripă în județ, săptămâna aceasta în statisticile județene nu a apărut niciunul, însă epidemiologii se așteaptă la îmbolnăviri de gripă, după ce în județele vecine (Mures)au existat cazuri grave, două chiar cu evoluție letală. Medicii mai  recomandă încă vaccinarea chiar dacă imunitatea se instalează cam în 2-3 săptămâni. Deocamdată DSP-ul nu mai are  vaccin antigripal, pentru că a distribuit în noiembrie circa 14000 de doze către medicii de familie, însă directorul Anca Andrițoiu spune că în 2-3 zile va sosi o nouă serie de doze de  vaccinuri din noua comandă făcută de Ministerul Sănătății.

Vaccinul antigripal e greu de găsit și prin farmaciile bistrițene, în condițiile în care farmaciile s-au aprovizionat cu un număr mic de doze, de teama să nu rămână cu ele pe stoc, acest gen de vaccin pierzându-si valabilitatea în sezonul rece viitor.

De la începutul sezonului gripal în România și-a pierdut viața ca urmare a complicațiilor 11 oameni, niciunul vaccinat.

Share.

About Author

Lasă un comentariu