Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Manipulare grosolană cu legea recursului compensatoriu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Scandalul legat de legea recursului compensatoriu și de avalanșa de infracțiuni comise de foștii pușcăriași eliberați în baza acesteia a generat și o mulțime de declarații în spațiu public care se bat cap în cap. Cine minte și spune adevărul? Bistrița Express a încercat să afle.

Străduindu-se să se dezică de un cartof mult prea fierbinte însăși premierul Viorica Dăncilă  a susținut la Bruxelles că legea ar fi fost inițiată de guvernul tehnocrat, în timp ce PSD-ul a construit pe facebook și în punctajul recitat de principalele voci din partid că de fapt recursul compensatoriu e o așa zisă legea Prună (cu trimitere la ministrul tehnocrat al justitiei), că la Senat au votat-o toate partidele și că președintele Iohannis a promulgat-o. Ministrul Tudorel Toader a recitat și el partitura cu legea inițiată de guvernul tehnocrat. De cealaltă parte opoziția insistă că legea a fost mutilată complet în comisia juridica a Camerei Deputatilor, până a ajuns să beneficieze deținuții de-a valma, iar la votul final PNL și USR au votat împotrivă.

Am verificat pe documente. Sunt publice

Bistrița Express a verificat stenogramele Camerei Deputaților din 8 mai 2017, când legea a fost votată de plen în forma în care este acum, dar și fișele tehnice ale acesteia de când era doar un proiect.

Inițiatorul legii  recursului compensatoriu este Guvernul, însă nicidecum cel tehnocrat, condus de Cioloș, ci Guvernul Grindeanu. Dacă ar fi fost Cioloș ar fi rămas înregistrarea, așa cum s-a întâmplat în cazul multor alte proiecte de legi, unele aflate încă în dezbatere parlamentară.  De altfel pe inițiativa înregistrată  în 31 ianuarie 2017 de Guvern  la Senat stă scris și semnat : premier Sorin Grindeanu. Aici găsiți dovada: Adresa Guvernului Grindeanu

La vremea respectivă ministrul justiției era nimeni altul decât Florin Iordache, cel care a fost demis în urma protestelor din februarie 2017. În mod cinic proiectul legii recursului compensatoriu face parte din pachetul de legi ale justiției trecute de Guvern odată cu sinistra ordonanță 13, cea care a generat valul de proteste din luna februarie, care au și dus la abrogarea ei.

Florin Iordache inițiator și președinte de  sedință

Proiectul inițiat de Guvern și care nu semăna deloc cu ce a ieșit din Camera Deputaților a trecut de Senat aproape cu unanimitate de voturi o lună și jumătate mai târziu, pentru că proiectul era trecut în procedura de urgență. Uite cum arăta:Proiectul legii recursului compensatoriu adoptat de Senat. Modificările care au trimis de-a valma în libertate deținuți condamnați pentru infracțiuni cu violență cu deținuți condamnați pentru găinării,  deținuți din penitenciare cu celule reabilitate doar pentru că există o celulă cu igrasie la capătul culoarului cu cei care erau cazați în condiții cu adevărat improprii sau deținuți care mai aveau luni și ani până să fie luați în calcul pentru comisiile de eliberare condiționată s-au făcut în comisia juridică a Camerei Deputaților, condusă de Nicolicea în 26 aprilie 2017. Vezi aici: Modificari comisia juridică Camera Deputaților

Iar ședința în care a fost adoptată legea recursului compensatoriu din 8 mai a fost condusă în locul lui Liviu Dragnea de inițiatorul acesteia, ex-ministrul Florin Iordache. Reprezentanta ministerului justiției , un secretar de stat, Mariana Moț a declarat că Guvernul nu susține varianta ieșită din comisia juridică ( se întâmpla în vremea în care Sorin Grindeanu era în conflict cu conducerea partidului”  însă deputații PSD și UDMR i-au închis repede gura. USR și PNL au cerut retrimiterea la Comisia juridică, denunțând cu vehemență forma finală, însă fără succes.  Deputatul USR Stelian Ion a declarat atunci: ”USR este împotriva variantei cu amendamentele care au trecut în Comisia juridică..forma care a rezultat în cadrul comisiei este una inacceptabilă, din punctul nostru de vedere. Conţine unele inadvertenţe şi unele articole sau amendamente care contravin Constituţiei.a spus deputatul USR Vezi stenograma ședinței aici și toate discuțiile: stenograma dezbaterilor in plen.

Cum s-a votat?

Conform tabelului de vot au spus da recursului compensatoriu în forma de acum : deputații PSD, ALDE și UDMR. S-au abținut cei de la PMP, au votat împotrivă: PNL și USR. vezi tabelul de vot: Cum au votat deputații

Dintre deputații de Bistrița Năsăud au îmbrățișat proiectul de lege și au votat  pentru deputații PSD Daniel Suciu și Doina Pană. S-a abținut deputatul PMP Ionuț Simionca și a votat cu ” nu” Cristina Iurișniți (USR). Deputatul PNL Robert Sighiartău a absentat de la vot. Așa că mesajele de pe rețelele de socializare transmise de PSD dar și declarațiile liderilor de partid, că votul a fost unanim, transmise prin punctajele de la partid sunt FALSE.

La fel cum FALS este și mesajul că opoziția nu a făcut niciun demers ulterior.  De fapt USR și PNL au atacat proiectul de lege la Curtea Constituțională, așa cum se vede și din fișa de la Camera Deputaților, fără succes însă.  Singurul adevăr este că președintele Iohannis nu a atacat legea la CCR, probabil pentru că o facuse deja opoziția, dar nici nu a retransmis-o înapoi la reexaminare, mulțumindu-se să o promulge.

sursă foto: Alba 24

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu