Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

UPDATE: Pesta porcină africană a ajuns în Bistrița-Năsăud. Comitetul pentru Situații de Urgență a confirmat focarul de la Târlisua

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pesta Porcină Africană a ajuns în Bistrița-Năsăud, potrivit unor surse Bistrița Express. Probele prelevate de la trei mistreți, găsiți morți în apropiere de Târlișua ar fi fost confirmate drept pozitive  de laboratorul central al ANSVSA, iar comitetul pentru situații de urgență s-a întrunit pentru a două oară vineri de la ora 13,00.

UPDATE: Un comunicat al Comitetul Județean pentru Situații de Urgență BN a confirmat informațiile obținute, pe surse ,de Bistrița Express: virusul PPA a fost diagnosticat la doi mistreți pe raza fondului de vânătoare Agrieș 3 (comuna Târlișua) la 1 km limită cu județul Maramureș și 12 km de județul Cluj. ”Suspiciunea a fost emisă la data de 16.01.2019 în urma emiterii unui buletin de analiză de către LSVSA Maramureș. Probele au fost imediat trimise către IDSA București care a confirmat suspiciunea”. precizează comunicatl de presă al CJCD. Acesta spune că s-a intervenit de urgență miercuri: ” Imediat, serviciile veterinare au intervenit, zona a fost dezinfectată și carcasele au fost distruse.”

CE MĂSURI AU STABILIT AUTORITĂȚILE

Comunicatul conformă și informația Bistrita Express că vânătorii au fost trimiși să vâneze mistreții din zonă, încă de ieri, alocându-se cote suplimentare de vânătoare  ”vânarea integrală a mistreţilor din zona afectată prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire, toți porcii domestici din din zonele infectate să fie ținuți în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolați de porcii sălbatici, care nu trebuie să aibă acces la nici un produs susceptibil de a intra apoi în contact cu porcii din exploatație, reducerea efectivului de mistreţi pentru zonele afectate de PPA, prin vânarea cotei de vânătoare și a cotei suplimentare de intervenţie în funcţie de nivelul optim aprobat prin acte normative.” scrie comunicatul, care informează că au fost notificate pentru măsuri și județele Maramureș și Cluj.

Informația inițială: Comitetul Județean pentru situații de Urgență Bistrița Nasaud s-a întrunit și ieri pentru a analiza situația, spun sursele Bistrița Express însă se pare că doar astăzi vor stabili zona de carantină, măsurile pentru codul roșu și evident vor face anunțul oficial.

Potrivit acelorași surse membrilor fondului de vânătoare din zona Târlișua li s-a cerut să vâneze mistreții pe o rază de mai mulți kilometri de perimetrul în care au fost găsite animalele infectate.

Un comunicat oficial legat de pesta porcină africană este asteptat vineri în jurul orelor 14,00

Share.

About Author

2 comentarii

 1. Ar trebui modificata Legea vanatorii astfel :
  1/. Uciderea animalelor salbatice, pe timul cat cetatenii desfasoara activitatile de paza si securitate a bunurilor personale, PE PROPRIETATILE LOR , asa cum prevede L.333/2003 a pazei bunurilor, sa nu mai fie considerata infractiune de braconaj , DACA NU SUNT ACTIUNI INTENTIONATE DE URMARIRE, PRINDERE, CAPTURARE SI/SAU OCIDERE INTENTIONATA a animalelor salbatice IN SCOP DE EXERCITAREA ILEGALA A VANATORII inafara teritoriilor private , ci sunt activitati de paza prorprie a bunurilor si animalelor , in interiorul acestora ;
  2/. Societatile care gestioneaza fondurile de vanatoare, sa fie obligate PRIN LEGE , SA IA MASURI DE MENTINERE a animalelor salbatice … pe care le gestioneaza , IN AREALUL DE HABITAT AL ACESTORA , DINAFARA TERENURILOR PROPRIETATE PARTICULARA , unde sa le asigure hrana necesara, sa nu produca pagube cetatenilor , iar animalele scapate de sub supraveghere, sa poata fi ucise de catre proprietarii terenurilor si animalelor atacate , daca alta masura de alungare nu da rezultat si sistematic acestea produc pagube in terenurile, recoltele si efectivele de animale aflate in interiorul acestor proprietati private ( particulare ) ;
  3/. Animalele cu sau fara regim special, sa poata fi ucise daca produc pagube in terenurile, culturile sau animalele proprietarilor , indiferent de anotimp si indiferent daca sunt cuprinse ori nu in planul anual de recoltare , gestionat de ministerul care administreaza acest lucru ( Min. silviculturii, apelor si agriculturii… sau cum ii spune ) ;
  4/. Indiferent cand este descoperita paguba ( in timp ) si indiferent ca terenurile sunt ori nu imprejmuite , sau indiferent de numarul de paznici particulari alocati, daca animalele nu pot fi alungate , sa fie permisa uciderea lor neconditionata, de catre proprietarii terenurilor, si de catre administratorii fondurilor de vanatoare, la reclamatia scrisa a pagubitilor , prin orice mijloace aflate la indemana proprietarilor de terenuri, bunuri si animalelor acestora .

  Asa cum este astazi facuta legea vanatorii, efectiv proprietarii de terenuri sunt batjocoriti, proprietatile lor nerespectate si pentru despagubire, este atat de curveste facuta legea, incat aproape niciodata cetatenii nu pot fi despagubiti , iar animalele efectiv se hranesc, se inmultezsc si traiesc prin culturile oamenilor … scapate de sub control .
  Va asigur ca asa este in Germania, asa este in Spania, Italia … Austria, America… sau oricare alt stat modern si civilizat !

Lasă un comentariu