Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Trei cazuri de gripă raportate în Bistrița-Năsăud. Vaccinul antigripal e de negăsit la medicii de familie

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Medicii de familie din Bistrița-Năsăud nu mai au vaccin antigripal, acum când pe fondul creșterii cazurilor mortale la nivel național pacienții cabinetelor solicită vaccinarea.

Medicii așteaptă suplimentarea promisă de Direcția de Sănătate Publică Bistrita-Năsăud, care așteaptă sosirea unui al doilea stoc de la Ministerul Sănătății. ” am distribuit 14000 de doze medicilor de familie la sfârșit de octombrie, o cantitate mult mai mare decât anul trecut. Acum am cerut din nou Ministerului Sănătății, în funcție de cererile făcute de medicii de familie. Vom primi, însă deocamdată nu au ajuns” explică medicul Anca Andrițoiu , directorul DSP.

Medicii de familie spun că primesc multe solicitări de vaccinare, însă recomandă pacienților să-l procure din farmacii: ” mulți pacienți, inclusiv dintre cei care au refuzat în noiembrie sa se vaccineze vor acum să-și facă vaccinul, speriați de panica cu cazurile mortale din țară. Din păcate nu avem, îi trimitem la farmacii sau le spunem să aștepte până vine de la DSP ” explica pentru Bistrita Express un medic bistrițean.

Sunt 3 cazuri de gripă, niciunul spitalizat

Între timp statisticile săptămânale ale DSP au confirmat trei cazuri de gripă în Bistrița-Năsăud înregistrate în perioada 14-29 ianuarie. Unul este din grupa de vârstă 14 -49 de ani, celelalte două din categoria 50-64 de ani. Niciunul nu a fost spitalizat, confirmă doctorul Anca Andrițoiu, fiind vorba de forme ușoare. În schimb au fost spitalizați 48 de pacienți cu pneumonii , din cei 249 nou inregistrați și 24 de pacienți  cu infecții respiratorii acute, din cei 2250 de pacienți.

Vaccinarea antigripală recomandată încă de medici

Deși perioada optimă de vaccinare era debutul sezonului rece, adica luna noiembrie, chiar decembrie, medicii cred că vaccinarea antigripală este un mijloc eficient de protecție. Doctorul Ana Maria Piticaș, sefa Sectiei de Boli infectioase a Spitalului Județean Bistrita a explicat pentru Bistrita Express că cea mai buna cale de apărare pe lângă mijloacele clasice de protecție rămâne vaccinarea: ” vaccinul de acum (nota red. cel produs in Franța, aflat pe piață)e valabil, iar altceva nu avem. Sezonul gripal va ține până în aprilie . așa că putem să ne vaccinăm și acum. Durează cam două săptămâni până se instalează starea de imunitate” a explicat dr. Piticas.

Share.

About Author

Lasă un comentariu