Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Tibi Ușeriu este ambasadorul unui proiect anti-bullying derulat de poliție în școlile bistrițene

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Un proiect împotriva bullyingului în școli, adică a tuturor tipurilor de agresiune la care sunt supuși elevii în mediul școlar a fost lansat vineri la Bistrița, într-un parteneriat unic în țară între inspectoratul de poliție și cel școlar.

Ambasadorul proiectului este Tibi Ușeriu, de trei ori campionul mondial al Ultramaratonului Arctic, cel mai dur maraton din lume.

Experiența de viață la limită a lui Tibi, cel care s- a reinventat uluitor într-unul dintre cei mai admirați campioni, după un trecut infracțional care l-a aruncat timp de un deceniu într-o pușcărie din Germania, susține campanie si este ”cartea vie” a acesteia. Tibi este exact acel gen de personaj admirat de tineri  care inspiră și a cărui viață exemplifică foarte bine cum violența naște violență, dar și  cum canalizată spre sport și cauze bune o poate transforma în energie pozitivă.

Mărturisirea emoționantă a campionului

De altfel chiar și Tibi Ușeriu a mărturisit că a fost surprins de propunerea celor din poliție, dublată de cea a prefectului Ovidiu Frenț de a le fi ambasador în proiectul de combatere a bullying-ului și că a acceptat pentru că simte că poate fi util: ”În primul rând vreau sa va spun ca atunci cand am fost intrebat de domnul prefect și de doamna Schreiner (Mihaela Schreiner, sociologul IPJ B-N) dacă intru in acest proiect i-am intrebat de trei ori daca sunt potrivit pentru un asemenea proiect, mai ales derulat cu inspectoratul de poliție al județului nostru. Și o să vă si zi de ce : in 1986 eram prins că am furat o bicicletă și dus la miliție. Era pentru prima dată în viața mea când, am făcut cunoștinta cu poliția si cu acele instrumente cu care ei încercau să ne cumințească: pulanele: am luat atunci două pulane. Dar sincer aș fi preferat să fiu bătut toată noaptea de acel domn decât să fiu dat pe mâinile mamei mele.
Bineințeles de atunci n-am mai furat o bicicletă… Însă după 10 ani am fost dus din nou la sectia de politie din BN pentru a fi anchetat de cei de la Interpol, si apoi după  am fost arestat pentru 30 de zile în același sediu al politiei de la Bistrița. In 1999 eram condamnat la detentie, multi ani de detentie , din care am și executat 10 ani în Germania. În 2019 fac parte dintr-un proiect derulat de politia din BN …Atâta cat pot o să ma implic in acest proiect. o sa incerc sa aduc un aport impreună cu aceștia…cred ca eu sunt dovada vie că, daca vrei cu adevărat, poti sa te schimbi. Eu am spus intotdeauna că schimbarea pleacă în primul rând de la noi. Noi trebuie sa ne schimbam, doar ca în acea perioada nu am avut ajutorul potrivit.” a mărturisit Tibi Ușeriu la conferința de lansare a proiectului, desfășurată la prefectură.

Coordonatorul proiectului, Mihaela Schreiner l-a contrazis însă pe triplul campion care  și-a exprimat dubii că ar fi cel mai potrivit pentru proiect”chiar e cea mai potrivită persoană pentru a fi un model pentru copii: ”. Doresc să-l contrazic si sa-l completez: nu cred că era o persoană mai potrivită decat el.. Pentru ca acest proiect l-am gandit pe modelul ”carte vie.”. Carte vie cu experienta lui de viata pe care am transformat-o intr-un spot video preventiv pe care -l vom folosi in scolile din Bistrita” a mai explicat sociologul poliției.

Cum va funcționa proiectul?

Porivit Mihaelei Schreiner proiectul împotriva bullying-ului în școli are patru etape și ca suport legislativ are legea bullying-ului, recent adoptată. O primă etapă presupune o cercetare sociologică cu 600 de chestionare transmise în școlile din Bistrița-Năsăud. Prelucrarea chestionarelor va oferi o perspectivă asupra dimensiuni cantitative a fenomenului.

Urmează o  a doua etapă, care va însemna intrarea în clasele de gimnaziu și liceu a polițiștilor de la prevenire cu lecții despre bullying:”  Pe langă spot video personalizat pentru  judet (unul în care evoluează Tibi Ușeriu) vom avea patru spoturi video de la nivel național”. a explicat polițista care a anunțat și o metodologie de lucru unică în România: ”o metodologie cu ISJ ,prima in tara: ce facem noi concret in az de bullying. Si acestia sunt pasii: elevul anunta profesorul care solutioneaza situatia pedagogic, eventual face ora de dirigentie u tematică, apoi psihologul instiințeaza parinții, dacă situația de bulluing nu s-a rezolvat . Iar în pasul 4 directorul e înstiintat , șiin cazul in care nu se stopeaza agresiunea acesta  activeaza comisia pentru prevenirea si combaterea violentei in scoală. Fiecare scoala are o asemenea comisie, iar printre atributii e stoparea agresiunii.In urma intrunirii poate fi sanctionat cu sanctiuni din codul scolar. Daca intervin infractiuni se sesizeaza politia, compartimentul de prevenire si pe politia de proximitate.” explică sociologul IPJ care a amintit că în cazurile cu totul grave pot fi sesizate și alte structuri polițienești.

La lansarea proiectului au participat subprefectul Ciprian Ceclan, comandantul IJP Ovidiu Lupșe, inspectorul general școlar Camelia Tabără, vicepreședintele Consiliului Județean, Vasile Puica, directorul CJRAE, Luciana Sidor.

Share.

About Author

Lasă un comentariu