Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Îndemnizația de hrană a dat peste cap salariile din Primaria Bistrița. Sindicatele vor sa dea în judecată administrația Crețu după ce acesta a introdus-o în salariul diminuat

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sedință cu scântei luni după-amiaza la Consiliul Local Bistrița. Liderii de sindicat din Primărie s-au supărat pe șefii administrației, dar și pe o parte din consilierii locali după ce primarul Crețu a propus introducerea îndemnizației de hrană în salariul de bază odată cu diminuarea acestuia, iar Consiliul a votat. Deși veniturile rămân neschimbate în 2019 față de 2018 sindicaliștii din Primărie au susținut prin liderii lor că salariul de bază nu poate fi scăzut prin asemenea artificii și că e un drept de proprietate câștigat care nu poate fi diminuat.

Îndemnizația de hrană de 300 de lei lunar pentru fiecare angajat de la stat  a devenită obligatorie în sistemul bugetar prin celebra ordonanță 114 emisă în ultimele zile ale anului trecut. Pentru că unde-i lege nu-i tocmeală primarul Bistriței a propus introducerea ei în salariu de bază, însă cu diminuarea acestuia în așa fel încât veniturile să rămână aceleași. A declarat în fața consilierilor că a ajuns la această soluție pentru că n-a mai avut bani la buget de majorări după ce Bistrița a pierdut câteva milioane de euro anual ca urmare a diminuării impozitului pe venit, una din principalele surse bugetare  de la 16 la 10 % odată cu modificările Codului Fiscal.

Peteleu l-a întrebat de ce nu a venit cu studiu de impact

Opoziția n-a fost mulțumită cu lămuririle primarului și l-a întrebat de ce nu respectă prevederea acordării normei de hrană, așa cum a fost reglementată de Guvern, dar și de ce modificările nu s-au făcut în baza unui studiu de impact care sa indice ce măsuri ar fi fost mai potrivite:”As vrea sa stiu, aceasta norma de hrană a fost stabilit de guvernul dvs, sa inteleg că nu respectați prevederile decise de Guvernul dumneavoastră sau programul de Guvernare? Nu ne-ati prezentat un studiu de impact” a întrebat consilierul PNL Ioan Peteleu care a adaugat : ”Nu ne-ati făcut o simulare. Dacă scădeati salarii la anumite categorii, sau comasați serviciile, ce s-ar fi întâmplat… Dar nu e stilul dvs, ca tocmai ati inmulțit serviciile Primăriei în luna ianuarie, ca sa puteți da salarii mai mari. Fără studiu de impact încălcați legea. vreau să spuneți că nu respectați programul de guvernare a…dacă legea stabilită de Guvern stabilește o creștere stabilită, dvs nu respectați creșterile stabilite prin programul de guvernar” i-a spus consilierul local Ioan Peteleu primarului.

Răspunsul primarului, dincolo de replicile despre tăierilor salariale de acum 12 ani ale guvernului Boc  a fost : ”Din punctul meu de vedere cei care lucreaza trebuie sa primeasca bani în cont, pe card, nu sub altă formă, (de tichete de hrană): să-și crească serios copiii, să mearga si intr-un concediu. Problema e că faptul că constrângerile bugetare scaderea de la 16 la 10 nu ne permite. Am încercat să vorbesc la nivel național să vad dacă acea modificare să fie la latitudinea municipalității. Nu exista niciun răspuns . M-a determinat sa vin cu o propunerea de conservarea  a veniturilor din 2018. Ceea ce propun eu e ca veniturile din 2018 sa-l aiba si in 2019 fara cresteri. Asta am pus pe masa. e o propunerea de diminuare a salariilor cu coeficientul de hrana. Functionarii vor avea aceleasi venituri, dar nu va fi exclusiv din salarii, ci din salarii si indemnizatia de hrană.Toti ne dorim mai mult. Subliniez încă o dată că veniturile din 2019 vor fi la acelasi nivel din 2018”. Peteleu nu a acceptat răspunsul și a replicat că admiistrația le încalcă salariaților drepturile: ”aici e vorba de un drept al individului pe care-l incalcati… Aveti o anexa la salarii. indemnizatia de hrana nu e salariu. indemnizatia de hrana e un drept pentru cei  care vor sa respecte legea”.

Lider sindical către consilieri: ”luați pe 2 sedințe mai mult decât ia un om care vine zi de zi”

Sindicatele au avut în ședința de ieri un punct de vedere în opoziție cu administrația și majoritatea  de Consiliu Local, o premieră pentru istoricul ședințelor: ei au cerut renunțarea la îndemnizația de hrană în condițiile păstrarii salariilor în forma de până acum:” Am avut o discutie cu 1-3 ore cu domnul primar…. sindicatul nu a fost de acord , am renuntat la norma de hrana ca să ne păstrăm salariile de bază.” lidera de sindicat le- a reproșat consilierilor că ân aceeași ședință și-a majorat indemnizațiile in raport cu salariul primarului care și el a crescut, dar le refuză dreptul salariaților de a nu-și pierde salariul de bază:”  1800 de lei pentru  doua sedinte sau câte aveți lunar e mai mult decat salariul unui angajat care vine zi de zi la munca. … Noi rămânem  la mâna dumneavoastră  dar indemnizatia dvs creste, iar salariile scad, salariile de baza au scazut. Veniturile nu au scazut, că e norma de hrană..Dar dacă guvernul va renunța sau nu mai poate aloca norma de hrană, așa cum s-a mai întâmplat, rămânem cu salariile micșorate. Cred ca salariile sunt un drept de proprietate” a mai spus Sabina Malaicu, liderul de sindicat al salariaților din Primăria Bistrița. Ulterior aceasta a declarat ziariștilor că sindicatul pe care il reprezintă va da în judecată Primăria Bistrita pentru ca salariile de bază să rămâne neatinse. Ea a spus și că sindicatul nu se opune unor eventuale restructurări de personal dacă aceasta va însemna un număr mai mic de directori și de șefi de servicii.

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu