Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Atenție, declarația unică se poate depune în 2019 doar electronic. Câți bistrițeni se asteaptă fiscul să o depună

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Schimbare radicală anul acesta cu declarația unică la ANAF: formularul care trebuie înregistrat până în 31 martie se poate depune în 2019 exclusiv electronic.

Administrația Finanțelor Publice Bistrița-Năsăud nu poate preciza cați deponenți ai declarației vor exista, datorită și altor modificări legislative apărute față de 2018, însă numărul acestora nu poate fi departe de 17 629 , deponenții declarației unice în 2018.

Într-un raspuns transmis la solicitarea Bistrița Express AFP BN explică modul în care se va depune în 2019 declaratia unica: fie prin intermediul spațiului privat virtual, o aplicație care presupune înregistrarea prealabilă, fie cu semnătură electronică certificată.

Modelul formularului și alte detalii tehnice au fost publicate abia  la mijlocul lunii ianuarie în Monitorul Oficial, deci tehnic contribuabilii nu au putut depune declarația înainte de 16 ianuarie 2019.: ” în 2019 declarația unică se poate depune în conformitate cu ordinul ANAF 49/11.01 2019, publicat în Monitorul Oficial în 16 ianuarie 2019 pentru aprobarea modelului” precizează AFP în răspunsul trimis către Bistrița Express.

Cine depune declarația unică în 2019

Nu vor depune declarația unică cei care obțin venituri din salarii și asimilate salariilor, dar nici cei cu drepturi de proprietate intelectuală pentru care se face stopaj la sursă ( adica deduce si achită cel care-i plăteste drepturile de autor) Anul acesta în schimb vor depune declarații unice (DU) și cei fără venit care  vor să se asigure în sistemul asigurărilor de sănătate.

Cine depune totuși Declarația Unică anul acesta:

a) cei cu venituri din activitati independente impuse in sistem real sau la norma de venit;
b) persoanele cu venituri din drepturi de proprietate intelectuala pentru care nu se retine la sursa impozitul si/sau contributia
c) venituri din cedarea folosintei bunurilor impuse in sistem real sau la norma de venit;
d) venituri din agricultura, silvicultura, piscicultura, impuse in sistem real sau la norma de venit;
e) venituri din investitii pentru care nu se face retinere la sursa;
f) venituri obtinute de persoane rezidente in Romania care obtin venituri in/din strainatate (a se evita dubla impunere).

Tot în acest fiscul va abandona declarațiile de impunere și va trece la un sistem de autoimpunere (calculul CAS se efectueaza de catre contribuabil prin Declaratia unica).

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu