Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Distribuitorii și producătorii laptelui cu larve găsit la o școală din Rodna nu vor scăpa fără sancțiuni

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Un mare producător de lapte din Alba și un distribuitor din Suceava, de același calibru, sunt cei care au aprovizionat școala din Rodna cu lapte pentru consum școlar infestat cu larve.

Descoperirea de joi de la Liceul Tehnologic Florian Porcius din Rodna: un bax de lapte din programul lapte și corn printre cutiile căruia colcăiau larve, a ajuns la urechile celor de la Direcția Sanitar Veterinară și Direcția de Sănătate Bistrița-Năsăud, abia după ce cutiile au fost returnate producătorului.

Autoritățile sanitare au aflat de la ziariști, școala nu a făcut sesizare

Directorul DSVSA Ioan Bogolin a explicat reporterului Bistrița Express că la momentul în care inspectorii săi și cei de la Sănătate Publică au ajuns la Rodna, imediat după ce -au fost alertați n-au mai văzut de la baxul-problemă  decât niște fotografii făcute de conducerea școlii: ” Cei de la școală au făcut retur distribuitorului fără să ne sesizeze. Înțeleg că ar fi sesizat Inspectoratul Școlar, dar nu și pe noi. Noi am aflat de la colegii dvs. de presă despre acest caz, atunci când ne-au întrebat ce știm. Am trimis imediat un coleg care a a ajuns deodată cu inspectorii de la Sănătate Publică. la Rodna. Din păcate nu a putut vedea decât fotografii . Unitatea scolară avea obligația să ne notifice în asemenea cazuri”.

Bistrița a sesizat DSVSA-urile din Suceava și Alba

Inspectorii bistrițeni  au putut analiza doar restul lotului și n-au mai găsit alte urme de larve sau alte probleme, însă punând cap la cap informațiile au ajuns la concluzia că laptele nu ar fi fost compromis și că doar ambalajul respectiv ar fi fost afectat după fisurarea unei cutii din interior. Neputând știi cu certitudine, și-au alertat colegii din Alba și Suceava în speranța că se va găsi bax-ul compromis, returnat de școala din Rodna: ” din primele date ar rezulta că în baxul în care erau cutiile s-a spart o alta și în locul în care s-a vărsat laptele s-ar fi format larvele.Nu știm dacă erau vii sau moarte . Dacă le-am fi putut examina am fi avut indicii în plus. Trebuie să vedem unde s-a produs infestarea -la nivel de fabrică sau la nivel de depozitare, unde a fost neglijența.. este o perioadă de iarnă când muște sunt doar într-un spațiu închis și doar în această variantă s-a putut infesta baxul. Larvele respective erau pe ambalaje, nu în lapte, de altfel e aproape imposibil datorită pasteurizării. Îmi e destul de greu să cred că larvele respective s-ar fi putut produce în spațiul de depozitare din școală, pentru că e destul de rece. ..Din cutia respectivă nu s-a dat lapte elevilor ” a explicat Ioan Bogolin.

Seful DSVSA Bistrița-Năsăud se așteaptă ca baxul compromis să fie găsit de colegii săi din Alba, județul producătorului, în condițiile în care firma producatoare fiind una foarte mare ar trebui să respecte procedurile standard in asemenea situații. ” vor fi sancțiuni în tot acest lanț, pentru că este important să nu se mai repete așa ceva” a mai spus directorul Bogolin pentru Bistrița Express.

 Sursa foto: Gazeta de Bistrita

Share.

About Author

Lasă un comentariu