Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Vaccinul antigripal de negăsit în farmaciile bistrițene. Ce recomandă în loc de vaccin unii farmaciști

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Să găsești o doză de vaccin antigripal în farmaciile din Bistrița în ziua anunțării epidemiei de gripă, se dovedește o misiune imposibilă. Reporterul Bistrița Express a încercat, fără succes, să afle dacă vreo farmacie mai vinde sau ar putea să se aprovizioneze în curând cu vaccinul antigripal.

Răspunsul farmaciștilor e însă invariabil același: ”Nu mai avem. Am avut la începutul lunii sau luna trecută. Nu știm dacă o să mai primim”. La o unitate in Piața Centrală nr 7 o farmacistă amabilă ne îndrumă să nu mai căutăm degeaba  dintr-o farmacie în alta, pentru că în depozitele furnizorilor nu mai e de multă vreme  nimic: ” încercați  la farmaciile care apartin  lanțurilor naționale. Ei au alți furnizori și ar putea să aibă. Noi am avut la început se sezon, cel produs de francezi, la 50 de lei, dar s-a epuizat”.

Nici farmaciile marile lanțuri farmaceutice nu au

La Dona, pe General Grigore Bălan nu mai e nicio doză, încă de la începutul lunii  și nici nu au vești că vor mai veni altele: ”clienții solicită, dar nu le putem spune nimic”. La două din cele patru farmacii Catena din Bistrița răspunsul e amabil, însă e NU: ”am avut, n-am mai primit, poate o să ne aprovizioneze”. O rază de speranță apare la farmacia lanțului din Piața Eminescu: ” s-ar putea să primim, încercați vineri” . La Catena din ”Împăratul Traian” răspunsul e și mai încurajator: ”primim astăzi, cred”. Apoi realizăm că nu e vorba de vaccinul antigripal: ” vom primi Tamiflu, e un  fel de vaccin sub formă de tablete, recomandat de medici”, spune o voce la telefonul farmaciei. O contrazicem: ” Tamiflu nu e vaccin”. Răspunsul vine după o pauză: ” da..nu e , dar e bun, reduce simptomele”. Tamiflu costă 80 de lei 10 pastile și e folosit doar după ce simptomele de gripă s-au instalat pentru a le reduce intensitatea. O confirmă și directorul DSP doctorul Anca Andrițoiu: ” nu înțeleg de ce au recomandat Tamiflu în loc de vaccin, e cu totul altceva”. Oricum și Tamiflu e greu de găsit prim farmacii. La Sensiblu, cele două farmacii din Bistrița ale lanțului farmaceutic nu e de găsit nici Tamiflu. Evident, nici vaccinul antigripal, încă din toamnă. Una dintre farmaciste caută în rețeaua intranet a companiei și confirmă: ” nu avem nicăieri vaccinul”.

Nici la Sanovil, farmaciile companiei care administrează Spitalul privat și un lanț de clinici cu același nume, nu e de găsit vaccinul antigripal. ” au fost discuții, din păcate nu am reușit să mai aducem” a fost răspunsul primit .

Ce spune președintele Colegiului Farmaciștilor din BN

Vasile Ionel, președintele Colegiului Farmaciștilor din Bistrița-Năsăud a comentat situația pentru Bistrița Express: ” solicitări sunt, oamenii întreabă mai ales după ce au apărut știrile despre îmbolnăviri și cazurile de deces. Din păcate nu prea mai este vaccin antigripal. Eu la farmaciile mele nu am  nu se mai găsește în depozitul furnizorului. Nu știu ce se întâmplă la celelalte farmacii pentru că noi funcționăm ca și colegiu. Nici depozitele nu s-au aprovizionat pentru că nu au fost comenzi, acum e cam târziu, gândiți-vă că cel din 2018-2019 expiră în iunie, când se va începe lucrul la elaborarea celui din 2019-2020” a explicat Vasile Ionel.

Viitorul arată mai bine, speră farmaciștii

După ce ministrul Sănătății Sorina Pintea a vorbit astăzi despre posibilitatea ca de anul viitor farmaciile să ofere și posibilitatea administrării vaccinului antigripal, imediat după achiziționare, Vasile Ionel, care este și secretar național al Colegiului Farmaciștilor a explicat că este o măsură care ar putea fi aplicată: ” în Portugalia sau Spania vaccinarea se poate face direct la farmacie: e vorba desigur de vaccinul anti hepatic sau antigripal. Ar putea exista, daca se va concretiza intr-o lege un om pe fiecare tură, care să poată face vaccinul la farmacie. Nu e greu de realizat” explică Vasile Ionel pentru Bistrița Express. Presedintele Colegiului Farmaciștilor BN e optimist pentru viitor: ” oamenii devin mai conștienți că trebuie să se vaccineze și o vor face preventiv”

Share.

About Author

Lasă un comentariu