Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Ajutorul de deces crește substanțial după adoptarea bugetului. Vezi câte ajutoare s-au acordat in BN anul trecut

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Proiectul de buget aduce o creștere substanțială a ajutorului de deces pe care-l acordă statul român prin Casele de Pensii.

Creșterea ar fi de 1000 de lei pentru pensionar/asigurat respectiv 500 de lei în cazul rudelor, dar și de 2000 de lei față de 2017.

Astfel de la 4162 de lei, cuantumul în prezent al acestui ajutor acordat prin Casa de Pensii indiferentdacă vorba de pensionari sau asigurați valoarea va crește conform proiectului noului buget la 5163  de lei. Valoarea ajutorului acordat pentru rudele asiguratului /pensionarului va ajunge  la 2582 (de la 2081 de lei) dacă este vorba de decesul rudelor care n-au fost asigurate și asiguratul a suportat cheltuielile de înmormântare.

Interesant este că față de anul 2017 cresterea este cu aproape 2000 de lei. Până în 5 ianuarie 2018 când legea bugetului anului trecut a intrat in vigoare ajutorul de deces acordat de stat a fost de 3162 de lei.

3800 de ajutoare de deces acordate în 2018

Casa Județeană de Pensii BN a acordat anul trecut 3800 ajutoare de deces, dintre care 500 au fost pentru rude. Potrivit directorului Casei județene de pensii, Teodor Chiciudean toate cererile, indiferent că este vorba de pensionari sau asigurați la sănătate se depun la ghișeele Casei de Pensii , iar solicitanții primesc banii foarte repede: ” dacă depun toate actele dimineața, până la 13,30 le virăm banii, dacă nu le plătim a doua zi. Legea ne permite o perioada mai lungă, însă noi ne străduim să fim operativi, dată fiind și urgența oamenilor și colaborarea bună pe care o avem cu Trezoreria”. Chiciudean a atras atenția și că ajutorul majorat în proiectul de buget, adică 5163 va putea fi acordat numai după trecerea bugetului prin Parlament și publicarea în Monitorul Oficial. ”Acum acordăm tot 4162 de lei” a explicat directorul Casei de Pensii.

Ajutorul acordat de stat acoperă doar o parte din costurile reale ale unei înmormântări, care în funcție și de numărul participanților și respectarea obiceiurilor poate ajunge la 10 000 de lei. Se așteaptă ca operatorii de pompe funebre să creasca tarifele după intrarea în vigoare a noilor tarife, aceeași reglare a pieței producându-se și după majorarea de anul trecut.

În ce condiții se beneficiază de ajutoul acordat de stat

Ajutorul de deces este acordat după efectuate cheltuielilor cu înmormântarea conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.  Legea precizează că ajutorul de deces se poate acorda fie pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de moartea salariatului sau pensionarului, fie pentru acoperirea celor ocazionate de moartea unui membru de familie al acestora, situație în care se acordă jumătate din suma pentru asigurat.

Pentru această situație când este vorba de o rudă acesta nu trebuia să fie asigurată sau pensionară la data decesului. Mai mult, Legea nr. 263/2010 prevede expres cine este considerat membru de familie, în scopul acordării ajutorului de deces: adică soțul/soția, copiii până la 26 de ani daca isi contină studiile precum și părinții sau bunicii

 

Sursă foto: Gazeta nouă

Share.

About Author

Lasă un comentariu