Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Un deputat bistrițean cere Guvernului explicații pentru programul grădinițelor sportive private. Vor fi facute cu bani de la stat, dar taxele nu vor fi accesibile oricui

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

După ce Guvernul a adoptat în urmă cu câteva zile memorandumul pentru instituirea schemei de ajutor financiar de 500 de milioane de euro pentru așa numitele grădințe olimpice private, parlamentarii cer explicații.

Cristina Iurișniți, deputat USR, membru al comisiei de educație al Camerei Deputaților a anunțat că a trimis câte o interpelare atât ministerul educației  cât și Consiliului Concurenței în privința conținutului acestui  program cu bani de la stat, 500 de milioane de euro pentru 1000 de grădinițe private:.

Deputatul USR remarcă faptul că nu există niciun studiu de necesitate și nici de impact care să justifice o asemenea finanțare a mediului privat, așa că îî cere MEN să clarifice mai multe chestiuni legate de acest subiect:

”1. care este baza realizării acestui program multianual, raportându-ne strict la necesitatea construirii a 1000 de grădinițe cu profil sportiv în regim juridic privat? 
2.Cum va asigura Ministerul Educației Naționale necesarul de resursă umană bine pregătită, ținând cont și de specificul sportiv al unităților școlare?
3.Care este punctul de vedere al Ministerului Educației referitor la impactul social raportat la incluziunea școlară din moment ce o astfel de măsură adâncește și mai mult diferențele sociale și economice? 
4.Ce garanții va acorda statul investitorilor privați în ceea ce privește asigurarea acestora că fondurile vor fi alocate în continuare astfel încât să își poată executa obligațiile de plată?”

Consiliul Concurenței deputatul USR i-a solicitat să identifice dacă ajutorul de stat e compatibil cu normele Uniunii Europene și dacă nu cumva le încalcă: ”am solicitat Consiliului Concurenței să identifice dacă ajutorul de stat acordat de Guvern este compatibil cu prevederile Tratatului privind Funcționarea Uniunii Europene.
Dacă ajutorul nu este compatibil, voi înștiința Comisia Europeană pentru a opri orice formă de cheltuire iresponsabilă și ilegală a banilor publici.

Modul în care Guvernul Dăncilă  a acceptat să finanțeze construcția unor grădinițe private sportive, care oferă un singur loc gratuit pentru copii din familii cu probleme financiare la 25 de copii înscriți cu taxe care încep de la 3000 de lei în sus, potrivitmemorandumului adoptat de Guvern a stârnit nenumerate controverse. Presa centrală a speculat că programul ar fi fost adoptat la solicitarea omului de afaceri Ion Țiriac.

 


Taxa percepută de grădinițele sportive private, finanțate prin schema de ajutor de stat aprobată de Guvern în Ordonanța de Urgență 114/2018, va fi corelată cu costul standard pentru preșcolari. Asta prevede un  și Memorandum adoptat miercuri de GuvernDarius Vâlcov Ecaterina Andronescu au declarat în decembrie 2018 că ideea de a acorda ajutor de stat pentru firmele care vor să facă grădinițe olimpice sportive a fost discutată cu omul de afaceri Ion Țiriac. Edupedu.ro a scris în exclusivitate despre acest subiect.

 

 

Sursa foto: Rezidenz .ro

Share.

About Author

Lasă un comentariu