Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Avocata Diana Morar: Buget zero pentru persoanele cu dizabilități. Chiar dacă au fost trecute la primării nu exista înca un cadru legal

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Diana Morar, președinta organizației de femei a PNL Bistrița-Năsăud atrage atenția că bugetul zero stabilit pe 2019 de Guvern  pentru persoanele cu dizabilități, respectiv însoțitorii acestora și transferul acestor cheltuieli către primării înseamnă blocaje greu de depășit și aruncarea unor oameni loviți de soartă într-o situație greu de suportat.

Prezentă vineri seara la o emisiune la AS-TV avocata Diana Morar a explicat că Guvernul a trecut aceste cheltuieli în seama primăriilor fără vreun alt cadru legal creat înainte. Ea spune și că dacă, situația va decurge fără blocaje, iar administrațiile locale, chiar și cele sărace, vor gasi cu toate banii necesari, ceea ce este greu de crezut, tot se vor lovi de lipsa cadrului legal: ”Sunt peste 100 de mii de persoane în țară care vor fi afectate. Pentru că au fost transferați în graba mare către administrațiile locale si nu există încă un cadru legal prin care să se preia.. ar trebui să existe o lege la nivel național si să stabilească cum se va face transferul, pentru că vor fi probleme foarte mari. Și toată situația asta ar putea dura luni întregi,  exact cât durează tot ce ține de  birocrația românească”, a explicat Diana Morar.

La asta se adaugă faptul că până la adoptarea bugetelor locale drumul e încă lung, în condițiile în care nici măcar bugetul statului nu este adoptat încă, că fi nevoie de  preluarea bazelor de date cu fișele acestor oameni, apoi va fi nevoie de hotărâri separate de Consiliu Local. ” se poate prelungi neplata și câteva luni. Gândiți-vă că vorbim de persoane care au nevoie permanent de îngrijire. Si cred ca nimeni nu ar vrea sa fie în locul acestor oameni. Oamenii aceștia, și așa loviți de soartă, sunt purtați si umiliți de la o instituție la alta. Așa că laude, la modul pompieristic si din avion, așa cum fac și liderii județeni ai PSD pe marginea bugetului,  nu fac bine nimănui” a comentat întreaga situație avocata Diana Morar,  consilier local PNL la Consiliul Local Bistrița. Ea a dăcut trimitere și la aprecierile liderilor locali PSD care au lăudat bugetul făcut de guvernare, despre care au spus că e făcut ”să scoată din noroi comunitățile sărace”.

Diana Morar a mai adaugat și că este convinsă că guvernarea se va spăla pe mâini atunci când oamenii le vor imputa întârzierile mari și vor da vina pe administrațiile locale. La rândul lor acestea s-au trezit cu niste cheltuieli mari pe cap, pe care unele primării nu le vor putea suporta și vor reacționa ca atare: ”cu siguranță se vor spala pe mâini dând vina pe administratțile locale, și aceste categorii de persoane si  însoțitorii lor vor ajunge să fie tratați în final ca și asistații sociali de primării, ceea ce este foarte trist pe acești oameni”.

Proteste în țară

Părinții copiilor cu dizabilități au protestat ieri în București și în multe orașe față de adoptarea bugetului pe 2019 în forma publicată la finalul săptămânii trecute, care prevede trecerea cheltuielilor sociale în sarcina primăriilor: ” Guvernul Dăncilă ignoră și sfidează sute de cetățeni români aflați într-o maximă vulnerabilitate” a spus Mara Mădălina Turză , presedintele Centrului European pentru Drepturile Persoanelor cu Dizbilități pentru Digi 24. Ministrul Muncii, Marius Budăi a declarat că îndemnizațiile se vor plăti în continuare și că doar salariile însoțitorilor au fost transferate către primării.

Proteste s-au înregistrat însă pe lângă capitală în mai multe orașe din România: în Timișoara , Alba-Iulia si duminică în Târgu Mureș.

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu