Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Medicii bistrițeni despre retragerea Eurespal, unul dintre cele mai prescrise antitusive. Era și printre puținele 100% gratuit pntru copii

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Retragerea Eurespalului, antitusivul produs de o campanie farmaceutică din Franța din farmaciile românești la solicitarea Agenției Franceze a Medicamentului, ca urmare a unor efecte adverse depistate de un studiu recent, a trezit reacții diferite în rândul medicilor bistrițeni. Unii spun că medicamentul era solicitat de pacienți inclusiv pentru că era compensat că era eficient, alții dimpotrivă, că nu-l mai prescriau demult, pentru că în timp au realizat că reclama era mai puternică decât efectele produsului.

Este vorba fără îndoială de unul dintre cele mai prescrise medicamente antitusive din România din ultimii 15 ani-susțin medicii consultați de Bistrița Express- atât pentru că era prezentat drept un medicament bun în tusea cu expectorație, cât și a calităților antiinflamatoare pe care alte medicamente similare nu le-ar fi avut. În plus, deloc de neglijat era și faptul că era printre puținele antitusive de pe lista medicamentelor compensate, cu gratuitate chiar pentru copii.

Doctorul Gabriel Munteanu (foto1),  președintele Asociației Patronatului Medicilor de Familie din Bistrița-Năsăud spune că nu a întâlnit efecte adverse la Eurespal, că îl prescria pentru că avea pe lângă efectul expectorant și unul antiinflamator, mai rar întâlnit la siropuri de tuse   ”Este însă unul dintre puținele siropuri de tuse 100 % gratuit pentru copii și persoanele cu handicap și cu  cumpensare pentru adulți. La copii mai e ceva pe gratuit, Erdomed, însă se administrează cu scrisoare medicala, restul siropurilor nu sunt compensate”.

Doctorul Munteanu spune că este posibil ca Eurespalul să revină în farmacii, după alte teste ale producătorului și că așa s-a întîmplat pe vremuri cu un alt medicament, Preductal (nn. cu indicații în cardiologie)” . ”care a fost o vreme asa un fel de paria, însă a reintrat, acum e prescris mai restrictiv, așa”.

În schimb medicul  Otilia Tănase spune că nu-l mai prescrie de ceva timp, după ce s-a convins că nu ar fi  atât de eficient pe cât se spune: ”Eu personal îl prescriam foarte rar. Nu am avut niște rezultate spectaculare după el. E drept că și siropul și capsulele mergeau prescrise cu reducere sau chiar siropul mergea la gratuitate pentru copii.  Pentru mine însă faptul că era gratuit, nu a fost o momeală. Pentru că, să știți foarte puține siropuri de tuse sunt gratuite . Pentru asta s-a făcut solicitări să intre pe lista de gratuitate la Agenția Națională a Medicamentului  acum vreo 15 ani.  Însa de 10 ani îl folosesc destul de rar. Adică l-am prescris în primii ani mai cu încredere, însă am constatat că nu e atât de eficient și am renunțat căutând alte siropuri sau alte comprimate pentru tuse” . 

Se poate și fără: sunt 60 de siropuri antituse pe piață

Doctorița Tănase  spune că recomandă pentru tuse mai degrabă produse naturiste precum  Plantusin-ul: ” La siropuri avem și Plantusin ..dar câte nu avem. Sunt 60 de siropuri pe piață de tuse, așa că rezistăm și fără Eurespal” spune medicul de familie bistrițean.

Dr Otilia Tănase spune chiar că a întâlnit pacienți care nu tolerează foarte bine Eurespalul: ”La adulți mai avem unele efecte:  că n-a dormit bine, ca a avut palpitații, că a avut insomnii. Din 10 pacienți adulți se întâmpla sa-mi spună căte unul că nu tolerează Eurespalul, să nu-i mai dăm.”

Despre retragerea de pe piață ca urmare a unui studiu făcut chiar de producător care indica printre efecte adverse aritmii cardiace, Dr Otilia Tănase crede că scoaterea produsului e departe de a fi o dramă: ”Ca dovadă ca am avut o intuiție foarte bună e că nici nu l-am folosit prea mult. Deci nu-i o tragedie că nu mai există. Daca vreți, e unul din puținele siropuri de tuse gratuite la copii. Și din cauza asta se folosea mult pentru ca parintii doreau ceva gratuit. Bine, ca era 30 de lei doar siropul. Sunt siropuri si mai ieftine, mult mai bune pentru copii. Am făcut un studiu făcut și sunt 58-60 de siropuri pe piață farmaceutică și a produselor naturiste. Majoritatea merg, eu folosesc o parte din ele, nu pe toate, eu am avut curiozitatea să le clasific , să le pozeze, pozat prospectele, am făcut un mic studiu. avem echivalente, nicio problemă”.

Criteriul economic l-a făcut atât de popular

Nici dr Niculae Dumitru, președintele Asociației Medicilor de Familie Bistrița-Năsăud nu crede că e o dramă dispariția de pe piață a Eurespalului, pentru că sunt atâtea alte siropuri și pastile antitusive.

Pe de altă parte dr Niculae nu crede că cei care au luat Eurespal ar trebui să-și facă probleme: ”Doar în caz de utilizare excesivă și pe termen indelungat ar fi produs ceea ce spun producătorii francezi acum” spune doctorul Niculae Dumitru.” Orice prospect pe care-l luăm, lamajoritatea medicamentelor exprimă foarte multe probleme, dar se întâmplă rar Ori se pare că acesta dădea un pic mai des aceste aritmii cardiace. Și atunci având in vedere ca piata acopera, nu e o problema ca s-a scos. Eu sunt convins ca piata va scoate în prim plan altceva. ntr-adevar a fost folosit un pic în exces pentru ca era gratuit și compensat. Partea strict economică a făcut să fie folosoit foarte diferit. În rest nimic nou sub soare. Ar fi o problema pentru un medicament care s-a scos și nu ai cu ce-l inlocui, atunci da. Dar nu pentru un medicament simptomatic care poate fi înlocuit cu atâtea opțiuni. Bine ca daca ar bea omul patru cani de ceai cu miere și foarte multă lămîie, atunci asta ar înlocui foarte bine un sirop de tuse” esteconvins doctorul Nicolae Dumitru.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu