Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Amenzi în cascadă pentru restaurantul din Bistrița cu metode ”inovative” de dezghețat carnea

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

După ce un filmuleț postat marți seara  pe rețelele de socializare surprindea un angajat al unui restaurant tip- meniul zilei din Bistrița în timp ce dezgheța pulpele de pui, izbindu-le de trotuar și pereți, proprietarul localului s-a trezit cu controale de la toate instituțiile care-l pot verifica.

Filmul, devenit repede viral pe facebook, surprindea un angajat al Restaurantului Ardeal în timp ce scotea cutii cu pulpe de pui vrac înghețate pe care  le izbea de trotuar și de pereții exterior pentru a le dezgheța, după care le arunca pe jos, pe un carton, lovindu-le pe unele cu piciorul. Toată operațiunea, care urma să fi fost  etapa de pregătire a materiei prime pentru o masă comună, se petrecea într-o mizerie greu de imaginat.

Puterea unei înregistrări: s-au autosesizat toate instituțiile de control

După ce filmulețul înregistrat de un tânăr dintr-o clădire învecinată cu restaurantul a făcut marți seara înconjurul internetului, la firma care administra restaurantul specializat pe servirea mesei pentru angajații companiilor din fosta zonă industrială, dar și pe mese comune, au descins a doua zi toți reprezentanții  instituțiilor de control care ar fi putut să-l verifice. Și toate  s-au autosesizat: DSVSA. DSP, OPC, Poliție Economică, după ce au văzut filmul.

Primii au ajuns inspectorii sanitar veterinari care au și aplicat o amendă de 10 000 de lei la prima strigare.  Apoi reprezentanții DSVSA, care încercaseră să verifice inclusiv marți seara, dar n-au găsit pe nimeni, au confiscat pulpele de pui, 62 de kilograme cu totul și încă alte produse cu probleme și efectuează noi verificări : ” practic restaurantul nu a dat în consum produsele respective: le-a păstrat și le-am confiscat, cantitatea aceea de 62 de kg de carne de pui din imagine. Am mai gasit, când am făcut și controalele și alte fapte. Însă pentru amenda era suficientă și respectiva faptă. Pentru că un angajat nu poate intra fara stiința lui (nn. managerului) in camera frigorifică sa scoată carnea. Cauza de bază pentru 10000 de lei amenda era asta. Daca nu se filma și nu distribuia filmul, produsele acelea nu se duceau în consum? Ba da. .. DSVSA a confiscat produsele pe care le-a găsit cu probleme și le-a trimis spre o unitate de neutralizare spre distrugere . Si a stabilit o amenda de 10 mii de lei numai pentru elementele pe care le-am găsit până la această dată. Și sigur, o sa mai continuăm verificarile, si în funcție de ceea ce o sa mai găsim o să stabilim și alte măsuri. ” a explicat pentru Bistrița Express inspectorul șef de la DSVSA Bistrița-Năsăud, Ioan Bogolin.

Inspectorii sanitar veterinari spun că într-o unitate serioasă nu se poate întâmpla așa ceva și că procedurile interne nu ar trebui să permită unui angajat să facă așa ceva, iar dacă a avut ghinionul sa aiba un asemenea salariat, managerul trebuie să-și asume consecințele. Potrivit unor publicații locale administratorul firmei care s-a declarat șocat după ce a văzut filmul cu apucăturile angajatului său, un muncitor necalificat,  pe facebook l-a concediat imediat pe acesta și a explicat că nu a știut absolut nimic (Bistrițeanul.ro)

5000 de lei Poliția economica

Polițiștii de la Investigarea Criminalității Economice au aplicat și ei după un amplu control la Restaurant Ardeal o sancțiune contravențională de 5000 de lei  conform legii 12 /1990 ”Este vorba de  contravenții la legea 12/1990 privind protejarea populației impotriva unor activități de producție, comerț și prestari de servicii ilicite A fost o acțiune mai amplă” spune purtătorul de cuvânt al IJP Bistrița -Năsăud, Diana Pintea pentru Bistrita Express.

UPDATE: 35000 de lei de la OPC

Amenzi urmează să fie aplicate și de cei de la Oficiul de Protecție a Consumatorului, dar și de inspectorii Direcției de Sănătate Publică, au precizat surse de la nivelul instituțiilor de control: ” fiecare au dat amenzi pe chestiuni diferite, pentru că nu se pot da mai multe amenzi pentru același fapte” a mai precizat sursa pentru Bistrița Express. Contactat de Bistrita Express inspectorul șef adjunct de la OPC Adrian Bota a explicat că nu poate da detalii despre controlul de la societatea amintită, decât cu dezlegare de la structura centrală a ANPC și ca va transmite un comunicat de presa atunci când va apărea. A precizat însă că a  aplicat două amenzi de 20000 de lei respectiv 15000 de lei pentru alte abateri grave constatate la restaurantul cu pricina.

Două și de la Direcția de Sănătate

Direcția de Sănătate Bistrița-Năsăud a aplicat două amenzi la Restaurantul Ardealul: în total 3500 de lei este cunatumul amenzilor primite de la inspectorii de sănătate publică: ”Două amenzi au dat colegele mele, au lăsat și plan de măsuri, cu termene: una pentru depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare și una pentru neenfectuarea în unitatile alimentare a operațiunilor de curatenie si dezinsecție: în total 3500 de lei. 

Filmul a fost sters de pe facebook, însă a fost postat ulterior pe youtube de o sursă apropiată Știri de Bistrița.

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu