Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Augustin Zegrean despre punerea sub acuzare a Codruței Kovesi: ”eu vă spun că mă așteptam să se întâmple ceva cu ea în perioada asta. Prea a mers sus”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Fostul președinte al Curții Constituționale deputatul Augustin Zegrean a comentat situația în care se găsește Laura Codruța Koveși după punerea ei sub acuzare de secția specială pentru magistrați și chemarea ei la audieri exact în ziua în care ar fi trebuit să apară în fața comisiei de la Bruxelles pentru candidatura de procuror sef al viitorului Parchet European.

Zegrean a opinat că este foarte urât ceea ce i se întâmplă, dar că nu crede că asta îi va afecta șansele pentru funcția de la Bruxelles în condițiile în care cei care conduc procedurile de acolo sunt oameni cu foarte multă experiență juridică și sunt la curent cu ”ceea ce se întâmplă în România” : ”Asta se întâmplă în România, este specific național să se taie craca de sub picioare, să se tragă preșul de sub picioare unora și altora. Dar acum, vorbind serios, nu cred că va afecta cu nimic procedura care se desfășoară acolo la Bruxelles pentru desemnarea procurorului general pentru că la Bruxelles lumea știe despre prezumția de nevinovăție. Acolo se știe și se respectă. Prezumția aceasta este foarte veche și, fără ea, lumea ar fi într-un mare dezastru. Ea încă se bucură de prezumția de nevinovăție, chiar dacă unii se bucură că ea a fost citată la procuratură. Și dacă nu ar fi exista nicio legătură între candidatura ei, lumea tot ar face legătura între chemarea ei la Parchet și asta. Pentru că așa ne-am obișnuit în ultimii zeci de ani, când un om vrea să zboare, să îi tăiem aripile” a comentat Zegrean pentru Digi 24.

Întrebat dacă crede ca ar putea sa se trezească cu măsuri preventive, inclusiv interdicția de a părăsi țara fostul președinte al CCR a răspuns: ”Da, ar putea fi obligată. Deci măsurile aceste preventive există în codul de procedură penală, pot fi aplicate. Deci nici asta nu ar încurca foarte tare lucrurile pentru că procedura aceasta este în desfășurare și dacă ea a fost declarată ca fiind pe primul loc până acum, nu se vor opri cu asta. Adică vor putea să aștepte până când se va rezolva problema aceasta pentru că oricum procuratura aceasta va fi funcțională din 2022, din câte știu eu”

Zegrean spune că procedura de la Bruxelles ar putea fi suspendată o perioadă, pentru că oricum Parchetul European va fi înființat abia în 2022: ”Procedura in Parlamentul European  nu cred ca se va mai desfasura  pentru ca acolo e oricum pe final. Iar Parlamentul Europei se pregătește de alegeri, iar europarlamentarii intră în campanie pentru alegeri. Nu este asa o mare tragedie. Este urât ca se întamplă lucrurile astea. Dar vedeti foarte multi spun: asa-i trebuie, ca și a facut destule. Asta e foarte urat…. Totul se poate contesta, totul se poate amana. Probabil mâine se va duce acolo și va lua la cunostintă de ce este acuzată acolo (nn. la secția specială pentru magistrați)  ce i se imputa, probabil  ca va cere termen sa-si angajeze un aparator si asa mai departe. Lucrurile nu sunt atat de dramatice pe cum le prezintă unii sau alții. Repet: e foarte rau ca se intamplă lucrurile astea.”.

Despre procedurile de desemnare, Zegrean crede că nu vor fi influențate de ce se întâmplă în România cu Kovesi, pentru că : ”Afara sunt oameni care au lucrat in domeniul juridic foarte mulți ani, cei care au condus audierile sunt oameni cu foartă multă experiență, sunt oameni care stiu ce se întâmplă. Plus că știu foarte bine ce se întâmplă în România. Sunt oameni informați, sunt oameni care urmăresc situația din România, eu vă spun că mă așteptam să se întâmple ceva cu ea în perioada asta. Prea a mers sus, prea a mers bine în tot demersul ăsta ca cineva să nu fie supărat pe ea. Și să încerce să o oprească”

 

.

Share.

About Author

Lasă un comentariu