Taximetriștii bistrițeni au protestat astăzi în jurul orelor amiezii printr-un protest mut, cu mașinile parcate în fața Instituției prefectului. Protestul s-a dorit a fi o formă de solidaritate cu colegii taximetriști din marile orașe, care se confruntă cu concurența considerată neloială făcută de aplicațiile de ride -sharing gen Uber și Taxify.
Reprezentanții taximetriștilor au fost invitați la o discuție cu prefectul Ovidiu Frenț, care le-a promis că se va implica în rezolvarea solicitărilor acestora: ”în următoarea perioadă, prefectul Ovidiu Victor Frenț va organiza o ședință cu Poliția Rutieră și Primăria Municipiului Bistrița pentru a discuta și pentru a găsi soluții la problemele expuse de reprezentanții taximetriștilor din Bistrița-Năsăud (existența unor mașini inscripționate ”Taxi” care nu sunt autorizate, șoferi fără atestat de taximetrist etc.). a transmis Instituția prefectului într-un comunicat de presă, în care a făcut și un apel la cetățeni: ” să nu folosească decât taxiuri autorizate, astfel eliminându-se riscurile care pot să apară privind siguranța lor, dar și evaziunea fiscală”
Ori ei ca noi, ori noi ca ei
Administratorul de la Total Taxi, Valer Bâgiu, președinte al Camerei Taximetriștilor BN a explicat pentru Bistrița Express de ce el și colegii săi au protestat astăzi, dar și de ce consideră Uber și celelalte aplicații ride- sharing o amenințare într-un oraș în care nu se prea apelează la serviciile acestora : ” Potrivit Curții Europene de Justiție Uber-ul este de considerat transportator deci au obligatia sa se autorizeze ca transportatori în țara în care funcționează. Ei fiind un concern asa de mare nu o fac, prestează abuziv. Așa că noi, taximetriștii am cerut: ori ei ca noi, ori noi ca ei! adică mouă îmi trebuie autorizații, asigurări, nouă ne trebuie mașina sub 5 ani la autorizare, lor nu le trebuie nimic. Sigur e loc pentru toți în lumea asta. Dar dacă facem același obiect de activitate, atunci trebuie să avem aceleași obligații…La noi nu prea este răspândit Uberul, dar dacă nu există astăzi, e doar o chestiune de timp să apară, dacă nu se întâmplă nimic pentru a-i reglementa” a explicat Valer Bâgiu.
Bâgiu spune că asociațiile taximetriștilor așteaptă să vadă dacă Guvernul va da o ordonanță de urgență pentru a reglementa activitatea acestor aplicații, așa cum a promis ministrul interimar de la Transporturi, Rovana Plumb.
Cum se vor ocupa local de taximetrele fantomă
Taximetriștii vor însă și modificarea unui articol de lege din legea taximetriei care incurajeaza taximetrele fără autorizație, în sensul că poliția nu-i poate amenda pe clandestini decât dacă aceștia sunt opriți ” în mod repetat”: ” ajung în instanță cu procesele verbale de amendă de la poliție și sunt scoși de avocați datorită acestui articol” explică managerul de la Total Taxi. Până atunci taximetriștii bistrițeni vor să rezolve pe cont propriu problema taxi-urilor fantomă. Au cerut Primăriei Bistrița lista cu taximetrele autorizate, o afișează pe site și invită toți colegii să o consulte pentru a depista pirații și a-i reclama autorităților. ”Astăzi am primit lista de primărie, am stabilit cu Primaria ca vom anunța care sunt cei cu probleme și se vor ocupa ei mai departe” a mai explicat șeful dela Total taxi.