Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

UPDATE: După o campanie USR Bistrița, merele uriașe s-au rostogolit din intersecții. DSP pretinde că poliția i-ar fi cerut-o

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Muncitorii de la Direcția de Servicii Publice a Primăriei Bistrița au lucrat astăzi de zor la mutarea merelor uriașe din zona trecerilor de pietoni și a sensurilor giratorii.

USR Bistrița, organizația care la începutul lunii a cerut municipalității să-i pună la dispoziție toate autorizările pentru merele-mobilier urban a surprins în fotografii și film momentul mutării acestora și susține că direcția Primăriei a făcut-o pentru că nu avea documentele în regulă. Sub o postare intitulată ”LUNEA CA HOȚII!” useriștii spun că merele din proximitatea trecerilor de pietoni nu aveau aprobari de la Poliția Rutieră și nici autorizație de construcție și au și o întrebare publică, după ce DSP le-a răspuns (foto 1) că nici nu ar fi avut nevoie de asemenea documente:  Avem o întrebare pentru administrația PSD: Dacă nu era nicio problemă cu merele “gigant”, de ce le-ați mutat azi pe toate?”. USR Bistrița publică și răspunsul semnat chiar de primarul Crețu, post datat  de municipalitate în 12 mai 2019 (!)

USR Bistrița anunță de asemenea că va sesiza Agenția pentru Protecția Mediului pentru ceea ce consideră a fi: ”amplasarea fără aviz pe spațiul verde și dezastrul lăsat în urmă de muncitorii primăriei!”.

De cealaltă parte municipalitatea susține că acțiune de mutare a merelor n-ar avea nicio legătură cu sesizarea celor de la USR, și că la mijloc ar fi de fapt o solicitare făcută de Poliția Rutieră: ” am înțeles de la colegii de la DSP că Poliția rutieră ar fi cerut în iarnă mutarea merelor la o distanță de cel puțin 20 de metri de trecerile de pietoni, și că nu s-a putut realiza solicitarea când pământul a fost înghețat ” a declarat pentru Bistrița Express Mihai Ruști, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistrița.

De cealaltă parte Poliția Rutieră a transmis către Bistrița Express prin intermediul purtătorului de cuvânt Diana Pintea că a solicitat Primăriei Bistrița mutarea merelor însă că nu ar fi dat un termen nume, deoarece acest gen de solicitări, care vizează îmbunătățirea vizibilității, mutarea semnelor de circulație, etc, ar face parte din colaborarare permanentă interinstituțională dintre Primăria Bistrița și Poliția Bistrița.

UPDATE: Ba, aveau nevoie de aprobări și avize!

Reprezentanții USR Bistrița  precizează într-o luare de poziție, transmisă pe mail că Direcția de Servicii Publice Bistrița  nu are dreptate atunci când susține că nu avea nevoie de autorizații de construcție pntru merele uriașe: orice mobilier urban care trebuie legat la sol este obligat să le aibă, precizează USR-iștii. Ei citează din lege 50/1991 actualizată: „Mobilier urban = elementele funcționale și/sau decorative amplasate în spațiile publice care, prin alcătuire, aspect, amplasare, conferă personalitate aparte zonei sau localității. Prin natura lor piesele de mobilier urban sunt asimilate construcțiilor dacă amplasarea lor se face prin legare constructivă la sol, necesitând emiterea autorizației de construire” . Așa cum se poate vedea din fotografiile postate de USR Bistrița (foto) merele au un sistem de prindere cu un element care se înfige într-un suport.

Comunicatul de presa semnat de președintele USR Bistrița, Călin Stan precizează și că :”Ca o “coincidență”, exact în ziua primirii răspunsului, echipe de muncitori, angajați ai primăriei, au mutat majoritatea merelor de pe amplasamentul inițial, lăsând în urmă, pe zone de utilități, pe spațiul verde, gropile și pământul răscolit din zona vechilor amplasamente, săpând alte gropi pentru noile amplasamente. Vechile amplasamente nu respectau, în mod evident, distanțele minime în raport cu trecerile de pietoni și nu puteau fi avizate de Inspectoratul de Poliție.”

 

 

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Balan Marius - contribuabil în

    Dupa ce CODRUTA KOVESI va ajunge procuror general la UE(OLAF) ar fi de dorit sa ceara si imputarea sumelor de bani care au fost cheltuiti spre realizarea acestor monumente de prost gust. Incet cu treaba buna primarul OTC se pregateste de pensie si ouale, strutii si merele ar trebui mutate in ocolul primarului si cand se va plictisi nu are decat sa le dea de-a dura. Orasul trebuie eliberat de aceste ghidusii.

Lasă un comentariu