Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Augustin Zegrean, uluit de ultimele ordonante anti-justiție: ”Ăsta nu este stat de drept, este altceva ce a ajuns acum”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ultimele ordonanțe de urgență emise de Guvernul Dăncilă pe justiție amenință să pulverizeze și ce a mai rămas din independența justiției, avertizează organizații ale magistraților, ONG-uri dar și partidele politice din opoziție. Luarea din subordinea procurorului general a secției speciale pentru anchetarea magistraților și punerea acesteia în mâna ministrului justiției, numit politic, dar și încetarea in 45 de zile a detașării procurorilor din DNA si parchetele speciale au efecte catastrofale, avertizează aceștia.

Fostul președinte al CCR, bistrițeanul Augustin Zegrean s-a arătat uluit de ce a putut să facă fostul său coleg de la Curtea Constituțională și guvernarea pe care o servește: ” Este o nebunie, pentru că legile nici nu sunt încă știute de magistrați, nici nu au apucat să le citească după ce au fost modificate și se modifică din nou. .. Una dintre prevederi este că Secția pentru anchetarea magistraților nu va mai fi în subordinea procurorului general – păi cui să fie subordonantă, adică să avem două procuraturi sau să fie subordonată direct ministrului Justiției, că știe el ce să facă cu ea? Păi să dea o Ordonanță prin care să subordoneze total parchetele și prin asta să închidă povestea, ce tot dau câte un pic, câte un pic. Adică tăiem coada la pisică din bucăți, ca să nu doară așa tare”, a declarat Augustin Zegrean pentru Hotnews.ro.

Mai erau câțiva magistrați în genunchi, acum îi vor pe toți pe burtă

Iar despre prevederea care impune ca delegarea pe funcții care să nu poată depăși 45 de zile, fostul sef al judecătorilor CCR crede că are ca țintă DNA-ul, unde Tudorel Toader vrea sa-l scoată de acolo pe procurorul șef interimar și s-o numească pe protejata sa Adina Florea, cea care a fost refuzat de mai multe ori de președintele Iohannis.

Și posibilitatea ca judecatorii sa poată deveni peste noapte sefi de parchete, deci procurori, din acelasi OUG e tradusă în același registru, al îngenuncherii justiției  de  Augustin Zegrean: “Probabil că vor să îi răsplătească cumva și pe judecători. Dacă pe procurori i-au putut face judecători, de ce nu ar putea să îi facă și pe judecători procurori? Nu e în regulă, pentru că sunt două meserii diferite, nu fac același lucru, este cu totul și cu totul altceva. Cum poți să vii după ce ai fost judecător toată viața și să conduci acum Parchetul? Nu este în regulă, dar asta se vrea, încă o lovitură pentru justiție. Mai erau câțiva magistrați în genunchi, nu erau încă toți pe burtă. Nu se poate să schimbă legile de organizare în fiecare trimestru”, a mai afirmat fostul președinte al CCR.

”Chiar ne cred proști pe toți”

Fostul președinte al Curții Constituționale le-a mai spus celor de la Hotnews că ordonanța nu e ultima lovitură pe gubvernarea o va aplica justiției: “Chiar ne cred proști pe toți, am obosit. Dar sigur, această lovitură nu este finală, că mai vin mâine cu alta. Eu nu înțeleg însă de ce magistrații se lasă călcați așa în picioare, pentru că este un amestec nepermis și fără precedent al Guvernului în justiție“, iar concluzia lui Augustin Zegrean nu mai lasă loc de echivoc: “Așa vor, să conducă țara prin Ordonanțe de Urgență pentru că ordonanțele sunt mai greu de desființat, produc efecte imediat, nu discută nimeni. Ăsta nu este stat de drept, este altceva ce a ajuns acum. De ani de zile ne critică toți pentru că țara este condusă prin ordonanțe – Comisia Europeană, Comisia de la Veneția, toți critică România, dar nu ne interesează”.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu