Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Instanțele și parchetele din întreaga țară în fierbere: unii își suspendă activitatea judiciară. La Bistrița e liniște

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mai multe instanțe și parchete din România au luat decizii de suspendare a activității săptămâna viitoare, în semn de protest față de  modificările aduse de ordonanța 7/2019, opera ministrului Tudorel Toader, dar și a altor OUG-uri despre care spun că îngenunchează justiția din România și statul de drept.

Protestele, fără precedent în România au debutat astăzi cu ieșirea în stradă a judecătorilor și procurorilor mai multor instanțe pentru ca în multe instanțe de săptămâna viitoare să se suspende inclusiv activitatea,  Primii au ieșit astăzi, în fața palatului de justiție magistrații Tribunalului Cluj, au urmat cei din Timișoara, judecătorii din Iași, Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași, procurorii din Vâlcea   și către seară cei de la Curtea de Apel București. Adunarea Generală a Procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Timișoara s-au alăturat protestului și au postat pancarte pe care scria: ” Stop ordonantelor date peste noapte!, Pentru o Justitie independenta! Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a tarii! Stimati colegi, nu uitati: magistratii pot protesta! Independenta!, ”.

Procurorii de la Oradea au protestat pentru a doua seara consecutiv pe treptele instituției, iar la Constanța 20 de procurori între care doi de la DNA au protestat pe scările instituției”. Parchetul Tribunalului Bucuresti isi suspenda activitatea cu publicul timp de o saptamana, potrivit unor surse din magistratura. Decizia a fost luata in cadrul unei adunari generale de azi.Decizii similare s-au luat si la parchetele Tribunalului Arges si al Judecatoriei Pitesti, dar și la Brașov(foto) și Sibiu, relatează Ziare.com.

Tribunalul Cluj  este una dintre instanțele care-si va suspenda săptămâna viitoare activitatea judiciară și va aasigura doar cauzele urgente. Judecătorul Cristi Danileț a scris p pagina sa de facebook ce intenționează să facă judecătorii Tribunalului clujean: ”timp de o săptămână începând cu data de luni, 25 februarie 2019: cauzele se vor amâna, cu excepția celor urgente (cauze cu minori, ordine de protecție, suspendarea actelor administrative, ordonanțe președințiale);  susținem contestarea în justiție a modului de desemnare a conducerii Inspecției Judiciare și a conducerii SIIJ;  solicităm Președintelui CSM și Președintele statului să sesizeze CCR pentru conflict juridic de natură constituțională generat de adoptarea OUG nr. 7/2019 pe motiv că se încalcă principiul constituțional al controlului ierarhic și îl împiedică pe Procurorul General al PICCJ să își exercite obligațiile; solicităm Parlamentului să modifice Legea nr. 90/2001 pentru a restricționa dreptul Guvernului de a legifera prin OUG în domeniul legilor justiției și legislației penale; – solicităm către Agenția Națională de Integritate de verificare a situației de conflict de interese cu privire la Toader Tudorel care a devenit notar în timpul mandatului său de ministru; solicitarea verificării averii pentru ministrul justiției și Avocatul Poporului; – vom informa autoritățile europene cu atribuții în materie de justiție cu privire la situația ivită în România și le vom solicita medierea cu instituțiile politice naționale.”

La Tribunalul Bistrița-Năsăud nu se întâmplă nimic

Deocamdată judecătorii bistrițeni nu vorbesc de proteste, și nici nu au fost convocate adunări generale ale magistraților în următoarea perioadă pentru eventuale acțiuni de solidarizare, susțin surse din interior.  Deși printre magistrații bistrițeni sunt atât judecători, cât și procurori care au semnat în trecut scrisori de protest adresate lui Tudorel Toader, a fost vorba de cazuri mai degrabă izolate, susțin sursele Bistrița Express.

Augustin Zegrean: ”este firesc ca magistrații să reacționeze”

Fostul președinte CCR Augustin Zegrean susține că că aceste modificări nu sunt permise într-un stat de drept și că era de așteptat o asemenea reacție a magistraților: “Aceste lucruri nu sunt în regulă dacă suntem stat de drept. Acolo unde vorbește despre statul de drept, Constituția vorbește și despre separarea puterilor în stat. (…) Una dintre funcțiile statului este cea judecătorească. Nu poți să vii prin legi și să anulezi hotărâri judecătorești, să anulezi atribuții sau dosare de la anumiți procurori să le dai la alții. Era firesc și este firesc ca magistrații să reacționeze. Ei nu pot face grevă, dar faptul că își exprimă un punct de vedere nu poate fi atât de grav. Este de înțeles toată reacția magistraților“, a declarat pentru Hotnews.ro fostul președinte al CCR.

 

Share.

About Author

2 comentarii

  1. Intreb si io, daca magistratii nu au un regim special si daca pot iesi in drum sa desfasoare actiuni de protest … ca sindicatele sau alte grupuri mai mult sau neautorizate !
    Ce ar fi sa iasa in drum si armata si toti cei care au “pusca ” in mana si nu doar ” mandate de arestare ” ?

Lasă un comentariu