Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Senatorii vor să permită vânarea cormoranilor. O comisie a Senatului a discutat la Bistrița modificarea legii vânătorii pentru cormorani, urși și lupi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Cormoranii ar putea ajunge în curând de pe lista păsărilor protejate prin lege în cea a celor care pot fi vânate. Un singur transfer într-un text de lege dintr-o anexă în alta, plus un ordin dat de ministrul mediului în privința alocării cotelor de vânătoare și păsările  considerate inamicul exploatațiilor piscicole și pescarilor ar putea fi luate în cătare de vânători.

Senatorii din comisia de ape și fond cinegetic au dezbătut la Bistrița, unde au organizat o sedință parlamentară itinerantă cum pot fi combătute cu legea în mână păsările care l-au făcut faimos la Bruxelles pe ministrul Agriculturii, Petru Daea.

Un alt ministru, cel de la Ape și Păduri, beclenarul Ioan Deneș, invitat la dezbaterile comisiie senatoriale de la Bistrița a explicat joi într-o conferință de presă ce opțiuni ia în calcul comisia și de ce sunt considerați cormoranii o problemă atât de mare pentru fondul piscicol: “Colegul şi prietenul meu, ministrul Agriculturii, Petre Daea, într-o notă personală care a iscat multe discuţii, a adus în atenţia opiniei publice o problemă extrem de serioasă, pentru că, aşa cum ştiţi, sunt două specii de cormorani, care amândouă sunt în anexa 2, protejate de lege şi nu este permis să fie vânate. Numai că, atunci când faci o analiză a speciilor protejate, trebuie să te gândeşti la toate aspectele. Sigur că, probabil, analiza făcută atunci nu a avut în vedere efectul în timp al tipului de hrană pe care îl folosesc aceşti cormorani şi s-a constatat, în realitate, că aceste două specii consumă o cantitate, aşa cum spunea ministrul Daea şi îl cred, mai mare decât consumă toţi românii la un loc. Şi atunci, în momentul în care pui în balanţă oamenii şi animalele, niciodată, dar niciodată nu putem să alegem animalele în defavoarea oamenilor“, a spus ministrul Deneş.

Deneș susține că se caută măsuri pentru ca cele două specii să conviețuiască:”Această discuţie am avut-o în cadrul acestei dezbateri, iar comisia de specialitate din Senatul României are în vedere, are în lucru, modificarea legii vânătorii şi în acest sens, astfel încât aceste două specii să fie reglementate ca să putem să controlăm, dacă doriţi, şi să dezvoltăm la modul inteligent şi ştiinţific şi cele două specii, dar nici să nu ne afecteze creşterea în luciurile de apă din România a peştilor. Foarte mulţi dintre cei care au avut activităţi economice în acest domeniu au dat faliment din această cauză”.

Si ordonanța e o opțiune, dezvăluie un liberal

Președintele Comisiei pentru apă, păduri și fond cinegetic din Senat, liberalul Costel Șoptică a explicat pentru Bistrița Express că nu este respinsă nici varianta unei ordonanțe de urgență pentru controlul populației de cormorani. Si nu numai pentru cormorani, ci și pentru lupi și urși, care au produs pagube însemnate : ” Există și varianta unei ordonanțe de urgență, dar avem și propunerea unei legi.  Este foarte simplu: legea 407, legea vânătorii precizează cât se vânează și cum se vânează. Această are la final  2 anexe: o anexă 1 care spune cât se votează pe cote și o anexa 2 care spune care sunt speciile protejate. Noi acum trebuie să facem un demers, prin care trecem din  anexa 2 în anexa 1. E vorba de cormoranul mare, dorim și lupul si ursul. După ce reușim să facem acest lucru și Legea odată aprobată, abia atunci Ministerul Mediului o să vorbească despre cote, cum se vânează și cât”, a mai spus Costel Șoptică.

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Marius Skolka în

    Da, senatorii in cauza cred ca au probabil de-a face cu personaje de “mare nestiinta si minte putina” ca si ei si confunda si poporul roman si specialistii de mediu cu votantii care i-au adus in postura de a-si da cu presupusul in probleme pentru care nu au nici o competenta.
    Sa-ti inchipui ca poti “trece” o specie protejata Natura 2000, la nivel european, dintr-o categorie in alta, inseamna ca nu dovedesti decat incompetenta, iresponsabilitate si prostie, scuzati expresia. Adica ei cred ca daca un personaj care se regaseste in galeria activistilor PCR din anii 50 (sau ceva de tipul Zaroni – asta daca stimabilii stiu despre cine este vorba, ceea ce ma cam indoiesc) bate campii in parlamentul european facandu-si de ras tara si poporul poate intoarce legislatia europeana de mediu pe dos? Dar unde va credeti oameni buni? In Absurdistan ?
    Si, apropo, de infringement ati auzit stimati parlamentari?

Lasă un comentariu