Deputatul USR Cristina Iurișniți a postat pe facebook un video cu starea școlii din Visuia respectiv a grădiniței din Miceștii de Câmpie, ambele pe lista celor 19 unități de învățământ din județul Bistrița-Năsăud cu toaletele pentru copii în curte. Este exact școala pentru care parlamentarul a cerut insistent aprobarea unui amendament la bugetul din 2019 pentru construcția băilor în interiorul clădirii și a apelat fără succes la sprijinul deputatului Daniel Suciu, la vremea respectivă liderul grupului parlamentar PSD, și a cărui bunici ar locui în comuna cu pricina.
Cristina Iurișniți a postat imagini din exterior a școlii pe care a vizitat-o duminică. Chiar și așa, din exterior imaginea școlii din Visuia adăpostită într-o clădire cu etaj, vorbește de la sine: la etaj unele geamuri sunt sparte, iar toaletele pentru copii și profesori sunt în curte. Cristina Iurișniți remarca pe lângă geamurile sparte, un pericol pentru copii, există și elemente de pe acoperiș în pericol să cadă. La Grădinița din Miceștii de Câmpie e aceeași situație : toaletele din curte strâmte, dar cu două locuri pentru copii sunt o imagine din alt secol. Cristina Iurișniți spune că vinovate sunt egală măsură sărăcia, dar și ” indolența și nepăsarea primarilor care s-au perindat în ultimii 29 de ani”
Problema școlii din Visuia (cu 29 de elevi) și a grădiniței din Miceștii de Câmpie este agravată de faptul că satul în cauză nu are nici apă și nici canalizare.
Potrivit datelor prezentate de Inspectoratului Școlar BN în județ sunt 19 școli cu toalete în curte, unele în clădiri închiriate, altele în localități fără apă și canalizare. Pe listă figurează și o școală dintr-un localitate componentă a Bistriței, Slătinița, aflate pe lista rușinii pentru că localitatea nu are canalizare nici măcar în 2019. Printre ele 19 școli figurează și unele despre Inspectoratul Școlar susține că sunt prinse în programe de reabilitare: trei numai în comuna Lechința. Cei mai mulți copii în continuare fără toalete în clădire sunt cei din școala gimnazială din comuna Șieu Odorhei, cu 146 de copii, unitate de invățământ care ar fi totuși într-un program de reabilitare.