Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Întârzierea bugetului a plesnit în sănătate: pacienții au luat cu asalt Policlinica pentru analize, iar la Spitalul Județean BN se așteaptă pierderi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

 După ce s-a trezit la analizele paraclinice într-o singură zi cu pacienții de pe o lună întreagă managementul Spitalului Județean Bistrița-Năsăud a organizat un brefing de presă să explice ce s-a întâmplat: laboratoarele private au refuzat toți pacienții care cereau analize pe asigurările de sănătate după ce CJAS le-a cerut să aștepte bugetul.

De 19 ani n-am mai văzut asa o situație. În jur de 400 de persoane așteptau directionati către policlinica Bistrița ca să-și facă  analize la laborator. Avand in vedere că bugetul nu a fost promulgat, CJAS nu a putut repartiza sume către laboratoare. Și toți acești pacienți au fost  direcționați către Policlinica Bistrița” a explicat Gabriel Lazany, directorul Spitalului Județean de Urgență Bistrița.

Pusă în fața situației conducerea Spitalului de Urgență în subordinea căruia este Policlinica Bistrița au manageriat situația la fața locului: au oferit programare pentru 390 de pacienți, pentru care au estimat că vor ajunge banii, iar pe 60 i-au pus pe lista de așteptare în speranța că se vor încadra în fonduri pentru cât mai mulți :”Nu au fost incidente medicale. au fost însă oameni nemulțumiți cu timp de așteptare mare.” a explicat managerul Lazany.

SpitalulJudețean- pierderi dacă bugetul mai întârzie o lună și o săptămână

Lipsa bugetul național pe 2019 lovește însă și Spitalul de Urgență Bistrița-Năsăud, a ținut să precizeze managerul. Astfel instituția, care va funcționa pe același buget ca și anul trecut  va pierde o sumă importantă din diferența data de creșterea complexității serviciilor de la un an la altul. Această creștere a complexității serviciilor date de achiziții noi dar și de medicii noi cu manopere de un nivel de mai mare i-ar fi permis o decontare la alte tarife, mai substanțiale: ”Dacă nu intrăm cu data de 1 aprilie – şi mai mult ca sigur că nu vom intra – având în vedere că mergem pe contractarea de anul trecut, cu fracţie lunară, şi nu intrăm cu noii indicatori pe care i-am îndeplinit anul trecut, Spitalul din Bistriţa pierde cam un milion de lei pe lună. Aceasta este diferenţa la care mă aştept la contractul de anul acesta în plus faţă de indicatorii de anul trecut”, a precizat managerul Spitalului Judeţean.

Practic Spitalul Judeţean de Urgenţă BN  va avea un contract cu CAS BN mult mai bun: „Investiţiile care s-au făcut în spital până acum şi medicii noi care au venit au venit cu proceduri chirurgicale, medicale noi, mult mai complexe, de aceea indicele de complexitate a cazurilor la spitalul a crescut. Am insistat foarte mult pe durata medie de spitalizare şi aceasta s-a diminuat, fapt care aduce o creştere a bugetului care urmează să fie contractat de Spital cu Casa de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud. Fiecare lună de amânare ne va afecta pentru că nu vom mai încasa aceşti bani”, a explicat managerul Gabriel Lazany. ” Primul semestru nu ne afectează pentru că oricum mergeam pe act adițional pe semestrul 1 a răspuns Lazany. E o formulă foarte lungă și complexă de calcul prevăzute în normele de aplicare a contractului cu CJAS. Mai mult ca sigur vom lucra pe act aditional, eu va spun din experiență, probabil și în semestrul 2.

Anul acesta bugetul a ajuns cu o întârziere considerabilă în Parlament fiind votat abia în 15 februarie, după o săptămână de dezbatere la foc automat în legislativ, în condițiile în care legea impune votarea bugetului în noiembrie. Legea bugetului nu a fost însă promulgată de președintele Iohannis care l-a criticat cu vehemență și l-a atacat la CCR pe motive de neconstituționalitatea. CCR va lua in discuție sesizarea președintelui abia săptămâna viitoare.

Share.

About Author

Lasă un comentariu