Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Provocare adresată noului ministru Daniel Suciu: rezolvă deblocarea finanțării pentru reabilitarea ”Colegiului Liviu Rebreanu”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Noul ministrul al Dezvoltării Regionale, bistrițeanul Daniel Suciu este invitat de deputatul USR Cristina Iurișniți să găsească o soluție urgentă pentru deblocarea finanțării din PNDL destinată reabilitării Colegiului Național ” Liviu Rebreanu”, aflat în acest moment într-o situație delicată.

Cristina Iurișniți i-a reamintit lui Suciu că de data aceasta stă în puterea lui să deblocheze situația, după ce insistențele pe lângă ex-ministru Stănescu, făcute inclusiv din PSD au eșuat: ”Stă în puterea dumneavoastră, în noua calitate pe care o aveți în Executivul României, de a debloca situația de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice privind finanțarea obiectivului de investiții Consolidarea și modernizarea corpului A (corp liceu) Colegiul Național ,,Liviu Rebreanu”, municipiul Bistrița, județul Bistrița-Năsăud.” iî transmite parlamentarul USR de Bistrița Năsăud într-o scrisoare deschisă.
Cristina Iurișniți îi transmite noului ministru, care este în continuare și deputat de Bistrița-Năsăud care sunt demersurile le-a făcut și ce răspunsuri a primit de la predecesorul lui Suciu: ”  În urma întrebării nr. 417A/2018 pe care am adresat-o Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice mi s-a comunicat faptul că în urma analizei documentației tehnico-economice s-a constatat faptul că obiectivul Consolidarea și modernizarea corpului A (corp liceu) Colegiul Național ,,Liviu Rebreanu”, municipiul Bistrița, județul Bistrița-Năsăud nu respectă prevederile art. 6 din OUG nr. 28/2013, cu modificările și completările ulterioare. Prevederile legale specifică faptul că ,,Obiectivele de investiții din cadrul programului se realizează pe terenuri și/sau construcții, după caz, aflate în proprietate publică sau privată a unităților administrativ-teritoriale sau în administrarea acestora, cu respectarea prevederilor legale in vigoare”.
            Practic acest obiectiv de investiții în valoare de 31.562.714 lei privind consolidarea și modernizarea unuia dintre cele mai mari și importante colegii din județul Bistrița-Năsăud a fost respins pentru că nu se află în proprietatea publică sau privată a statului, ci doar în administrarea Primăriei Municipiul Bistrița. Totodată, s-a solicitat Primăriei municipiului Bistrița, în mod aberant, să facă dovada obținerii dreptului de proprietate publică sau privată sau a unui drept real de administrare asupra terenurilor și/sau construcțiilor pe care se realizează obiectivul de investiții în situația în care Municipiul Bistrița a dobândit administrarea asupra Colegiului, pentru o perioadă de 92 de ani, printr-un contract încheiat între Consiliul Local al municipiului Bistrița ( prin Hotărârea CL nr. 19/2014) și Parohia Evanghelică C.A. Bistrița” completează deputatul USR.
Ea îi reamintește cât de nedrept este ca obiectivul, trecut cap de lista la prima strigare a PNDL de Sevil Shaidehh, ministru al dezvoltării la vrema respectivă, să nu poată fi reabilitat din pricina unor prevederi interpretabile ale unei ordonanțe: ”  Domnule ministru, putem înțelege conflictul de natură juridică cauzat de prevederile interpretabile ale OUG nr. 28/2013, însă nu putem susține faptul că o unitate de învățământ publică nu poate beneficia de finanțare din simplu fapta că normele pentru aprobarea Programului naţional de dezvoltare locală sunt lacunare și nu corespund în totalitate satisfacerii interesului public. 
            Prin asumarea obiectivului PNDL dezvoltarea durabilă a spaţiului rural şi urban, înțelegem faptul că acest Program vine în sprijinul satisfacerii unor nevoi sociale. Finalitatea urmărită de Program trebuie să țină cont de uzul și utilitatea publică și nu de regimul juridic al patrimoniului asupra căruia se investește. Colegiul Național ,,Liviu Rebreanu”, autorizat de Ministerul Educației Naționale, este exclusiv o instituție publică care deservește înfăptuirii actului educațional și prin acest fapt nu putem contesta capacitatea unității școlare de a accesa finanțare din simplul motiv că, din considerente istorice, terenul este în proprietatea Parohiei Evanghelice” . Deputatul USR îi transmite noului ministru că are obligația să găsească soluția legală pentru a rezolva problema unui proiect esențial pentru comunitatea Bistriței:Domnule Ministru, aveți obligația de a găsi soluțiile optime pentru rezolvarea acestei probleme și nu a găsi justificări care, indiferent de natura lor, pot bloca dezvoltarea unui proiect atât de important pentru comunitatea bistrițeană. În calitatea de parlamentar de Bistrița, am convingerea că veți depune toate eforturile necesare pentru modificarea prevederilor legale din OUG 28/2013” mai spune Cristina Iurișniți.

Problema Colegiului Național Liviu Rebreanu, una dintre cele mai importante instituții de învățământ a Bistriței, parea una fără rezolvare după ce funcționarii ministerului Dezvoltării au blocat proiectul de finanțare în timpul ministeriatului lui Paul Stănescu interpretând unilateral chestiunea proprietății, pentru care Primăria Bistriței are drept de administrare pe 100 de ani de la Biserica Evanghelică. Era vorba de cea mai mare finanțare pe PNDL 1 pentru județ, de peste 31,56 milioane de lei.

Share.

About Author

Lasă un comentariu