Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Profesorii și învățătorii vor fi obligați să facă ore remediale în norma didactică și nu mai au dreptul să mediteze elevii de la clasă

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ministrul Ecaterina Andronescu  vrea să impună  învățătorilor și profesorilor să facă ore suplimentare în școală cu elevii care nu reușesc să țină ritmul cu ceilalți colegi. Așa numitele ore remediale nu vor fi plătite însă suplimentar, ci sunt un fel de voluntariat asumat, ținând cont că oricum norma didactică ar fi în realitate mai lejeră decât numărul orelor plătite, sunt precizările ministrului la solicitarea reporterului Bistrița Express.

Fiecare dintre noi, fie că suntem profesor sau profesor universitar sau educatoare avem aceeași normă: 40 de ore pe săptămână. Eu cred ca rămânerea în școală a profesorilor de orice nivel, la orice ciclu, mai mult decât norma didactică nu este un lucru rău pentru școală. N-o să le cer să rămână 40 de ore în școală, dar cred că 20 de ore poate rămâne  în școală orice învățător sau profesor. ” a răspuns ministrul Ecaterina Andronescu într-o conferință de presă ținută astăzi  la sediul PSD Bistrița.

Ministrul a început să explice și cum vede orele remediale în cazul ciclului primar :”La invatator-ca sa dau raspuns oarecum diferențiat, norma este de 15 ore pentru că educația fizică o face un profesor, pentru că limba străină o face alt profesor, pentru că religia o face profesorul de religie, așa ca doamna si domnul învatator de ciclu primar , oricare dintre ei, a rămas cu un număr foarte mic de ore. Eu cred că până la 20 de ore măcar sa facă orele remediale, nu e un lucru rău. Pentru că eu cred că, intră în fișa postului oricărui profesor să nu dea, la disciplina pe care o predă, ”rezultate nefericite”. Nu se poate să accept că din 140000 de copiii, 50 000 nu au luat 5 la matematică și 25000 nu au luat 5 la limba română” (nota red: e vorba de ultimele rezultate la examenul de evaluare națională).

Orele remediale nu sunt ‘inute cu toată clasa, a susținut ministrul, ci numai cu elevii care nu țin ritmul: ”Eu cred ca dacă mă întorc în istoria mea proprie nu pot să-mi imaginez că învățătoarea mea ar fi lăsat pe vreunul dintre ei fără să știe să scrie, să citească, să vorbească corect..Nu oblig pe nimeni, pe doamna invățătoare să facă ore remediale cu toată clasa. Dar pentru cei care încep să aibă decalaje față de marea majoritate a clasei  orele acestea trebuie să se întâmple” a mai spus Ecaterina Andronescu.

Ministrul Învățământului n-a explicat în schimb ce se va întâmpla la gimnaziu, deși a promis când a început expozeul că o va face pe cicluri de învățământ, preferând să treacă la alt subiect. A subliniat însă că învățătorilor, respectiv profesorilor nu li e va permite să acorde meditații plătite sa-i înscrie în programele lor de after school elevii de la clasă: ” În viitoarea lege trebuie sa precizăm mai clar un anumit lucru: doamna invățătoare poate să-și organizeze after school, n-am nicio problemă, dar nu cu elevii de laclasă. Pentru că există reacția părinților care nu-si pot trimite copiii în after school-ul profesorului de la clasa  ca a lui copil e tratat diferit de copiii care merg la afterschool. Așa cum pentru profesorii care fac meditații cu copiii, nu trebuie să facă cu elevii de la clasă” .

Întrebată cum îi va opri pe profesori să acorde meditații particulare propriilor elevi, în condițiile în care cele mai multe nu sunt înregistrate la fisc, Ecaterina Andronescu a răspuns:”prin lege” și a adaugat că va ține și de conștiința profesională ”Totusi profesorii trebuie să aibă conștiință profesională. ei sunt constructorii acestei națiuni. Nu spun vorbe mari: chiar cred lucrurile acestea.”.

Ministrul Andronescu s-a întâlnit joi cu directorii de școli din județul Bistrița-Năsăud, întâlnire care a durat mai bine de două ore, însă reuniunea s-a ținut departe de ochii jurnaliștilor. Ministrul are în program și o vizită la Colegiul Național Liviu Rebreanu, care s-a confruntă cu o situație de blocaj a reabilitării. Desi proiectul de reabilitare a principalului corp de clădire a primit teoretic finanțare de la PNDR, juriștii Ministerului Dezvoltării au refuzat să dea verde proiectului din pricina regimului de proprietate: aparține Bisericii Evanghelice, dar e in administrarea muncipalității pentru 99 de ani. Ministrul a spus în conferințe de presă ca va cauta soluția legală pentru reabilitare, nu a explicat însă și cum intenționează să procedeze.

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu