Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Cristina Iurișniți discurs în Parlamentul european în calitate de președintă a comisiei pentru egalitate de șanse din Parlamentul român

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Deputatul de Bistrița-Năsăud Cristina Iurișniți susține în 7 martie la Bruxelles, în Parlamentul European  un discurs pe tema  egalității  de șanse în calitate de presedintă a comisiei cu același nume din Camera Deputaților.

Cristina Iurișniți a scris pe pagina de socializare că va vorbi despre violența domestică căreia îi cad victime nepermis de multe femei, dar și despre respect într-o societate care cultivă stereotipiile la vârstele tinere, dar nu oferă  prin instituțiile statului  accesul la o educație adecvată pentru sănătate.

Deputatul USR a susținut ieri un discurs axat pe aceleași teme și  în Camera Deputaților. ”Dincolo de felicitările potrivite acestei ocazii, 8 Martie trebuie celebrată ca dată esenţială în lupta pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi. Ziua Internaţională a Femeii marchează eforturile femeilor pentru o viaţă demnă, fără discriminare, pentru recunoaşterea dreptului la educaţie, dreptul de a munci şi de a fi plătită în mod egal, dreptul de a vota şi de a fi aleasă într-o funcţie publică, dreptul de a alege pentru sine.  Celebrăm 8 Martie din 1975, însă lupta pentru egalitate de şanse şi de gen are o lungă istorie şi nenumărate eroine pe care avem datoria să ni le amintim în fiecare zi. Cu atât mai mult în 2019, când România deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi îşi asumă în faţa românilor şi-a Europei întregi valorile ce ne unesc: combaterea discriminării, egalitatea de şanse şi tratamentul egal pentru femei şi bărbaţi. Din păcate, realitatea arată altceva: inegalitatea de şanse şi de gen, discriminarea şi stereotipurile sunt mult prea prezente în ţara noastră, iar statisticile pe care vi le-aminteam şi anul trecut într-un mesaj similar nu s-au schimbat în mod semnificativ” a spus Cristina Iurișniți.

La fiecare 30 de secundă o româncă este bătută de partener

Ea a amintit că România este codaşă în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte egalitatea de şanse şi de gen. :”Ne menţinem primii în UE la numărul de mame minore – peste 9000 anual. Nu e de mirare că suntem primii şi la mortalitate infantilă şi a mamei la naştere. Cu toate acestea, educaţia pentru sănătate lipseşte încă din curricula obligatorie în şcoli” iar violența împotriva femeilor se menține la  cote alarmante în pofida modificărilor semnificative ale legislației, care includ urgentarea procedurilor ordinului de protecție în instanțe  dar și introducerea  ordinului de protecție stabilit de polițiști ” la fiecare 30 de secunde o româncă este bătută de partener; la fiecare 5 zile, una este ucisă. Deşi a intrat în vigoare mult-aşteptatul ordin de protecţie provizoriu, nu au fost bugetate nici anul acesta sistemele de supraveghere electronică prevăzute în lege pentru agresori, care astfel sunt liberi să atace din nou şi chiar să curme vieţi” a mai spus președinta comisiei de egalității de șanse.

Educație prin clișee a tinerelor fete perpetuează condiția ingrata în viitor

Educația prin clișee și stereotipii a tinerelor fete e o mare problemă pentru viitoarele femei, atrage atenția Cristina Iurișniți: ”Generaţiile viitoare nu sunt educate în spiritul respectării egalităţii de şanse şi de gen, fundament al unei dezvoltări durabile ca stat democratic şi european, deşi România este semnatara unor Convenţii şi tratate internaţionale care pun accent pe educaţie ca mijloc de combatere a discriminărilor şi prevenire a violenţei asupra femeilor, cum ar fi Convenţia CEDAW şi cea de la Istanbul.  O educaţie prin clişee şi stereotipuri a fetelor de acum va perpetua o condiţie ingrată a femeilor din viitor. Iar efectele se extind asupra întregii societăţi, nu doar asupra celor 52 de procente de cetăţeni români de sex feminin”.

În finalul discursului din Camera Deputaților Cristina Iurișniți  le-a propus parlamentarilor să treacă peste orgolii de partid și să pună umărul la schimbarea legislației electorale în spiritul egalității de gen și de șanse: ”Pentru a sărbători în 2020 un 8 martie al unei societăţi educate şi responsabile, va invit sa lăsăm orgoliile şi interesele de partid la o parte şi să modificăm legislaţia electorală în spiritul egalităţii de şanse şi de gen, pentru a îmbunătăţi educaţia generaţiilor viitoare şi implicit condiţia femeilor pe care le reprezentăm.”

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu