Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Și grefierii din BN au protestul lor. Și n-are legătură cu cel al procurorilor

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Grefierii din instanțele din Bistrița-Năsăud, care sunt membri ai Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial, o organizație sindicală națională tutelată de BNS, sunt oficial în acțiune de protest începând din 11 martie.

Grefierii care participă la protest poartă banderole albe în timpul programului și dacă revendicările formulate la nivel național nu vor fi satisfăcute, începând din 18 martie ar putea refuza să presteze muncă suplimentară în instanțe și parchete, precizează un comunicat de presă transmis redacției Bistrița Express de BNS

Nu e clar câți grefieri din județ participă la protestul declanșat de sindicatul grefierilor, însă potrivit surselor de la nivelul Tribunalului Bistrița-Năsăud, o mare parte din personalul auxiliar este membru al acestui sindicat.

Potrivit comunicatului de presă  prima etapă a protestului ține până în 15 martie și presupune purtarea zilnică de banderole de către grefierii și personalul auxiliar din Parchete. Acțiunea de protest va continua cu un miting în 15 martie în fața sediului Guvernului, pentru ca din 18 martie să declanșeze forma de protest care în maxim 10 zile ar putea bloca sistemul judiciar: ”Refuzul muncii suplimentare in instanțe și parchete, începând cu data de 18 martie 2019 (generează blocaje in activitate in maxim 10 zile; funcționarea sistemului judiciar și activitatea instanțelor și parchetelor depinde de munca suplimentara)” subliniază comunicatul transmis.

Tot în 18 martie 2019 reprezentanții sindicaltului grefierilor vor să înceapă negocierea Contractului colectiv de muncă.

Ce vor sindicatele grefierilor?

Protestul grefierilor nu are nicio legătură cu protestul din instanțe legat de modificarea legilor justiției, și este legat de statutul meseriei, de supraîncărcare și de condiții de muncă. Astfel printre revendicări se numără: adoptarea unui nou statut al profesiei care ”să corespundă realităților din instanțe și parchete din punctul de vedere al atribuțiilor și sarcinilor de serviciu suplimentare, primite de personalul auxiliar prin regulamentele de ordine interioară ca urmare a transferului unor atribuții de la magistrați la grefieri, în urma intrării în vigoare a noilor coduri de procedură”. Apoi grefierii cer  elaborarea unor standarde ocupaționale și a calificărilor profesionale corespunzătoare pentru funcțiile care compun categoria profesională a personalului auxiliar de specialitate și ierarhizarea funcțiilor, cu modificarea corespunzătoare a funcțiilor în C.O.R., dar și înfiinâarea unei direcții de specialitate pentru grefieri în Ministerul Justiției,  dar și reanalizarea schemelor de personal din instanțele judecătorești și parchetele de pe lângă acestea și suplimentarea acestora cu 1000 posturi la nivel național. Grefierii vor și ”dotarea corespunzătoare a instanțelor și parchetelor din punctul de vedere al siguranței și sănătății în muncă, în vederea îmbunătățirii condițiilor de desfășurare a activității la locurile de muncă, cu respectarea următoarelor cerințe minime”.

Share.

About Author

Lasă un comentariu