Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Propunere insolită pentru construcția de autostrăzi: fonduri constituite din impozitul pe venit, ca la ONG-uri

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Un parlamentar bistrițean a făcut o propunere inedită în ziua Protestului #sîeu: un sistem de finanțare a unor fonduri regionale pentru autostrăzi la care cetățenii să poată contribui inclusiv prin direcționarea din impozitul pe salarii pe modelul de acum practicat pentru ONG-uri. Inițiativa îi aparține deputatului PMP Ionuț Simionca și se întitulează ”Adoptă o autostradă!” .

Simionca spune că vrea să concretizeze propunerea printr-un proiect legislativ, care să permită atât companiilor , cât și cetățenilor să finanțeze construcția autostrăzilor în funcție de opțiunea geografică. Deputatul PMP spune că ideea i-a venit pe când încerca sa găsească o formă pragmatică de sprijinire a acțiunii din 15 martie: ” EU, cetățeanul Ionuț Simionca, puteam să îmi arăt sprijinul pentru protestul din 15 martie, la ora 15, ca orice alt cetățean: trăgeam mașina pe dreapta și puneam avariile timp de 15 minute. În schimb, pentru că EU, cetățeanul Ionuț Simionca, sunt și deputat, am hotărât să mă alătur protestului într-un alt fel: să depun la Parlament un proiect legislativ care va permite tuturor cetățenilor și tuturor companiilor să finanțeze, sa pună umărul  la construcția de autostrăzi în România. Pentru că actualii guvernanți nu reușesc nicicum să se apuce serios de treabă, m-am gândit că este nevoie de crearea unor fonduri regionale, destinate numai dezvoltării infrastructurii rutiere, din care să se cheltuiască bani doar pentru un singur scop: construirea de autostrăzi și drumuri rapide.”  a explicat Simionca de unde a pornit ideea sa.

Fondul pentru Autostrada Nordului, Fondul pentru Autostrada Unirii, etc

Deputatul PMP a realizat că doar creearea fondurilor nu ar fi suficientă, așa că a găsit și modalitatea de a le finanța: ”Dacă vor fi create doar fondurile, atunci acestea vor fi umplute întotdeauna numai de promisiuni neacoperite de fapte, așa că voi propune și căile de alimentare a acestora cu bani. În prezent, cetățenii și companiile pot redirecționa o mică parte din impozitul datorat statului, între 2 și 3,5%, către entități nonprofit sau unități de cult. Propunerea mea legislativă este ca oamenii să poată să mai aibă o opțiune, să poată trimite acești bani către fondurile regionale, către construcția de autostrăzi.”. Iar contributorilor să le fie lăsată opțiunea de a dirija contribuția în funcție de autostrada care le este mai utilă geografic: ”Să vă dau un exemplu: dacă oamenii care se află pe traseul Autostrăzii Nordului, cum ar fi bistrițenii,  își doresc construirea acesteia, pot redirecționa acești bani către Fondul pentru construirea Autostrăzii Nordului! Astfel realizarea unei infrastructuri de comunicații rutiere modernă, rapidă și sigură, care să lege Ardealul de Moldova și de Vestul Europei, va conduce la o dezvoltare economică mai rapidă.”.

Deputatul PMP promite și că va încerca să coopteze cât mai mulți parlamentari pentru acest proiect.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu