O primărie de comună din Bistrița-Năsăud a intrat în 2018 cu un excedent bugetar (bani rămași necheltuiți din anul anterior) aproape cât excedentul municipiului Bistrița. Și mai surprinzător este faptul că excedentul comunei în cauză ( Telciu) a fost atât de mare încât a reprezentat jumătate din bugetul pe tot anul al orașului Sângeoz -Băi.
Insolita situație a fost evidențiată în raportul Curții de conturi a României pe 2017, dat publicității zilele trecute. Într-un clasament al unităților administrativ teritoriale care au rămas cu exagerat de mulți bani bani în cont după execuția bugetară din 2017 se numără municipiul Bistrița cu 11825 mii de lei și comuna Telciu cu peste 10000 mii de lei (10413 mii lei). Ca să ne dăm seama cât de mare este valoarea excedentului celor două UAT-uri acesta ar aputea fi comparat cu bugetul unor UAT-uri. De pildă bugetul pe 2017 al orasului Sângeorz Băi a fost cam de 20 000 mii de lei, deci cât sumele cu care au rămas în buget Bistrița și Telciu. Raportul precizează și că excedentele nu înseamnă și că banii în plus au fost realizați ca urmare a creșterii peste așteptări a încasărilor celor două primării, ci că e vorba de fonduri europene necheltuite la finele anului din varii motive
în cazul municipiului Bistrița raportul scrie: ”La U.A.T. Municipiul Bistrița excedentul se datorează în principal nefinalizării procedurilor de achiziție aferente unor obiective de investiții dar și semnării cu întârziere a unor contracte de finanțare pentru proiecte finanțate din fonduri europene.”.
În topul primăriilor din județ, cu excedent mai figurează Telciu (5340 mii de lei), Livezile (3.978mii lei), Rebrișoara (3.648mii lei), Prundu Bîrgăului (3.246 mii lei ) Nușeni(2.954 mii lei) și Beclean (2588 lei ).
La polul celălalt sunt comunele cu deficit, cele care au intrat pe minus în 2018. E vorba de Runcu Salvei (1.111mii lei), Șieu (1.102mii lei), Silivașu de Cîmpie (552mii lei) și Urmeniș (483mii lei). Raportul Curții de Conturi precizează că UAT-urile în cauză au reușit să-și finanțeze deficitul din soldul unui an anterior ceva mai bogat.
În privința excedentului din bugetul pe 2017 a Bistriței primarul Ovidiu Crețu susține că l-a folosit pentru investiții, după ce reducerea impozitului pe venit a diminuat considerabil bugetul orașului încă de anul trecut. Dacă Bistrița s-a putut baza pe acest excedent în 2018, în 2019 nu va mai fi cazul, pentru că n-a mai fost de unde, a declarat la sfârșitul lunii ianuarie primarul Crețu, pentru Bistrița Express: ” Cu asta municipiul nu va avea niciun leu din investiții proprii. Nu am investit anul trecut niciun ban in municipiu decât din rezerve și transferuri Am avut excedent, dar acum excedentul s-a terminat și în 2019 municipiul nu va mai avea niciun ban de investiții proprii. Ori cand te bazezi exclusiv pe banii din investițiile europene ești terminat.”. Citește și: Primarul Bistriței revoltat pe Guvern că taie banii. I-a spus lui Teodorovici că așa nu va mai candida. ”asta ar trebui să fac, să-mi dau demisia” (VIDEO/Audio)
Explicație foto: Telciu (foto facebook Telciu)