Bugetul Bistriței pe 2019 va fi un dezastru, după ce municipalitatea a pierdut în jur de 30 milioane de lei, ca urmare a noilor ajustări guvernamentale, adică reducerea impozitului pe venit și mai nou, plasarea cheltuielilor cu asistența socială către administrațiile locale, susține primarul Ovidiu Crețu. Situația este atât de critică încât nu va afecta doar bugetul pentru dezvoltare, ci ar putea pune în pericol cheltuielile de funcționare ale Bistriței, a declarat primarul Ovidiu Crețu astăzi la finalul unei conferințe de presă, la solicitarea Bistrița Express.
Crețu spune că este de departe cel mai prost buget pe care l-a avut Bistrița de când e el primar, adică de 11 ani încoace și că Guvernul în loc să restructureze teritoriul și să-i desființeze administrațiile care nu au nicio șansă, preferă să-i sacrifice pe cei care fac bugetul (adică municipalitățile mari). El a mai spus și că, administrația Bistriței, care în ultimii ani n-a mai cerut un ban pentru reechilibrare din fondurile gestionate de Consiliul Județean, ar avea nevoie de o sumă imposibil de mare, care depășește cu mult tot bugetul de echilibrare: ”Ne-ar trebui vreo 24 de milioane de lei ( de la Consiliul Județean) dar ei au 14 milioane de lei cu totul …Eu am cerut să ni se acopere ceea ce ni s-a luat pe de altă parte.” a spus Ovidiu Crețu la întrebarea câți bani a cerut Bistrița de la Consiliul Județean BN pentru echilibrare, alocări care urmează să fie hotărâte în ședința Consiliului Județean de vineri, 22 martie.
32 de milioane minus în 2018, alte 30 de milioane în 2019
Atacul la bugetele marilor orașe nu l-a dat Guvernul doar pentru bugetul din 2019, situația fiind gravă și în 2018, atunci când a intrat în vigoare reducerea impozitului pe venit de la 16 % la 10%, principala sursă de venituri proprii ale administrațiilor locale. Anul acesta Guvernul a acceptat să modifice cota primită de administrații din impozit, însă le-a administrat o altă lovitură: le-a pus în brațe primarilor toate cheltuielile cu asistații sociali, plătite în cea mai mare parte de la bugetul central.
Așa că primarul Crețu a făcut calculele: 32 de milioane pierduți anul trecut, alte 30 milioane pierdut anul acesta: ” Spre deosebire de anii trecuți, 2017 și în spate, când nu am cerut bani, de data asta municipiul este într-o situație, n-aș spune chiar disperată, dar e foarte gravă. E lângă disperare. Din punctul de vedere al bugetului bazat pe reglementările din bugetul de stat. am crezut ca suntem mai avantajați în anul ăsta decât anul trecut, când am pierdut circa 32 de milioane de lei prin modificarea impozitului, prin ceea ce ne-au dat în plus, dar suntem fix acolo. ...În 2019 suntem față de 2017 la minus 30-32 de milioane, situație în care suntem nu la limită, nu stiu la ora asta, dar s-ar putea să fim în imposibilitatea de a acoperi bugetul de funcționare: adică ajungem să nu dăm salarii, să nu plătim utilități să nu.. asta. Din cauza acestor mișcări care au fost făcute în Guvern” a explicat primarul Crețu pentru Bistrița Express.
Bistrița a pus la ciorap în timp vreo 50 de milioane, cu totul. Dar sunt gata
Iar dacă banii puși la ciorap, adică așa numitul excedent bugetar din anii trecuți i-au permis administrației să facă investiții, primarul anunță solemn: din 2019, sigur din 2020 , e gata: ” În fiecare an până în 2017 am avut excedent. Excedentul ăsta s-a ridicat la 50 si ceva de milioane, adunați din toți anii. anul trecut am folosit jumătate dintre ei, anul acesta folosim cealaltă jumătate si incepând de anul viitor municipiul Bistrița nu va ajunge să mai facă nicio investiție pentru că va ajunge să folosească toți banii pentru funcționare. Din anul trecut nu am putut folosi niciun leu pe dezvoltare, pentru că toți i-am cheltuit pe funcționare. Si cu asta se încheie. Revenim la anii de tristă amintire din 2007 când amintiti-va, ca să asfaltezi o stradă din Bistrița o începeai anul acesta și o terminai peste 3 ani. Primarul de atunci, (nn Vasile Moldovan) nu a accesat fondurile Phare pe care le avea la dispoziție. Eu am venit și am intrat pe fondurile europene. Asta a dus la cresterea bugetului, astfel că noi în 2017 am avut un buget bun..
” În Europa găsesc soluții. La noi e : Ciocu mic, că, asta e”
Primarul Crețu , care s-a aflat printre edilii marilor orașe care au protestat la Guvern față de modul în care sunt tratate localitățile ”în care se produce bugetul”, nu crede în așa numitul buget de coeziune, lăudat de colegii săi din PSD BN , adică de președintele CJ Radu Moldovan și deputatul Doina Pană. El spune și că UAT-urile cu câteva sute de locuitori și încasări mici ar trebui desființate. așa cum se întîmplă peste tot în lume: ”Daca Guvernul nu vrea să restructureze teritoriul și vrea să țină o comună care, și dacă îi dai 100 % nu face nimic, eu nu cred că-i în regulă. Iei din TVA din partea lui și partea astalaltă să rămână, ca în Olanda, în Franța și în altă parte sau în altă parte, la autoritățile locale. Așa se judecă în Europa. Aici la noi, reducem impozitul, vă dăm asistenții sociali și cui asta, basta. Ciocu mic, că, asta e. E cel mai prost buget pe care municipiul Bistrița l-a avut de când sunt eu primar.
Și ca o replică la declarațiile deputatului PSD Doina Pană dintr-o conferință de presă recentă, când aceasta lăuda bugetul pe 2019, susținând că e un buget de coeziune, menit să scoată România din noroaie, Crețu a comentat ironic : ”Spun și eu că e cel mai bun Guvern pe care l-a avut România în perioada postdecembristă, dar municipiul Bistrița are cel mai mic buget de când sunt eu primar. Da, așa se spune, că e cel mai bun guvern”.
Citește și ce a zis în februarie Doina Pană despre buget : Doina Pană: ”Apreciez că Ovidiu Crețu a fost printre cei care s-au agitat la București…”
Un comentariu
Nu te plange primare. Las ca iti ajung banii. Cu cati ai mai multi dai cu ei de pamant pe GHIDUSII. Apropo cand aduci de-acasa banii de pe cusca veveritelor, de la terenul de fotbal demolat din Sub-Cetate de pe hala din Wonderland etc, etc. Nu ar strica la bugetul consolidat sa fi obligat sa pui jos din salariul propriu toate aceste gauri negre.