Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Cristina Iurișniți: ” Cât de mult ne preocupă soarta copiilor lăsați singuri sau abandonați? În județ sunt 2500

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Deputatul USR de Bistrița-Năsăud Cristina Iurișniți a atras atenția într-o declarație politică în Parlament asupra dramei copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate, dar și asupra lipsei măsurilor eficiente pentru o situație devenit fenomen în România.

”V-ați întrebat vreodată câți copii au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate? Potrivit unei statistici a Ministerului Educației, la începutul anului școlar curent numărul lor depășea 159.000 la nivelul întregii țări.  E doar o cifră în aparență, exact ca în marile războaie, au murit x persoane și au fost rănite y, fără a cunoaște măcar o poveste din spatele cifrelor. În România sunt 159.000 de povești scrâșnite-ntre dinți.” atrage atenția deputatul, care este și președinte al Comisiei pentru egalitate de Șanse din Camera Deputaților.

În Bistrița-Năsăud, potrivit informațiilor solicitate și primite de biroul  parlamentar al deputatului, de la DGASPC Bistrița-Năsăud,  există în evidențele anului 2018  2504 copii cu părinți plecați la muncă în străinătate, dintre care 445 copii au ambii părinți plecați, 1916 sunt copii cu un părinte plecat, iar 143 de copii au unicul părinte plecat la muncă în altă țară. De asemenea-potrivit aceleași surse ” în cursul anului 2019 DGASPC BN avea în evidență 14 cazuri de copii părăsiți în unitățile sanitare, iar în primele trei luni ale anului în curs, 3 cazuri de copii părăsiți la naștere”

Iar așa cum subliniază parlamentarul lipsa părinților lasă urme asupra sănătății fizice și psihice a copiilor. ”Copiii lăsați singuri acasă, în urma migrației economice a unuia sau a ambilor părinți, reprezintă unul dintre fenomenele sociale de amploare ale României din ultimele decenii, cu efecte negative asupra protecției drepturilor copilului. Un studiu realizat de către Fundația Salvați Copiii, pentru copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, a evidențiat faptul că incidența problemelor de sănătate mentală în rândul acestor copii este de 2,6 ori mai mare decât în rândul populației generale de copiii. Pe mulți copii, plecarea părinților îi afectează profund, copiii ajungând să aibă rezultate școlare slabe, sunt predispuși la abandon școlar, la depresie sau chiar suicid. De asemenea, în lipsa ambilor părinți sau a unui reprezentant legal, accesul copiilor la servicii de educație, sănătate, protecție juridică și beneficii sociale este adesea limitat.”

Soluțiile propuse de deputat la un asemenea flagel ar fi o monitorizare mai atentă a fenomenului, sprijin specializat pentru acești copii, limitarea părăsirii lor de ambii părinți mai mult de 1 luna sau cel mult 3 luni când e vorba de un părinte plecat la muncă sezoniera:” Campaniile de informare, sensibilizare și conștientizare pentru o minimă educație parentală,  trebuie dublate și de un cadru legislativ care să vină în interesul superior al copilului” mai scrie președinta comisiei de egalitate de șanse, Cristina Iurișniți.

 

 

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu