Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Ce probă le-a dat PNL BN primarilor ca să afle dacă mai defilează cu partidul

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

PNL Bistrița-Năsăud are pe hârtie 14 primari, însă pe o parte dintre ei partidul nu mai poate conta pentru europarlamentare. Unii au fost atrași chiar după alegeri  în siajul PSD și al fondurilor direcționate la așa zisele echilibrări bugetare sau ale alocărilor din PNDL, însă legea care interzice migrația politică îi ține blocați sub acoperire în partid.

Cei care nu s-au dus sub aripa PSD, cel puțin nu la modul evident,  susțin că s-au retras din motive personale, divergențe cu colegii, fie că nu le-a fost pe plac o decizie sau alta a partidului la nivel național sau local.

Recent primarul din Spermezeu, Sorin Hognogi, unul dintre cei mai fideli primari din garda veche a PDL declara într-un interviu video pentru PROBN TV și Propolitica că nu se va implica deloc în campania pentru alegerile europarlamentare a PNL. Motivul? L-ar fi supărat partidul său, pentru că la referendumul pentru familie nu a îmbrățișat pe față cauza familiei tradiționale, ci a recomandat ca fiecare să voteze cum îi dictează conștiința. Hognogi a spus și că e supărat mai ales  pe președintele Klaus Iohannis, cel care are toată susținerea PNL și care ar fi  avut cuvinte jignitoare la adresa celor care au susținut referendumul, pe care i-a numit ”infatuați care propagă ura” . Deși nu a spus-o, Hognogi își arată,  de câte ori poate,  simpatia pentru președintele CJ și al PSD, Radu Moldovan, căruia îi laudă pe facebook reușitele administrative.

Președintele PNL Ioan Turc susține însă că neimplicarea lui Hognogi în campanie e doar ”o declarație bombastică” : ”Intotdeauna în alegeri Sorin Hognogi a obținut rezultate foarte bune. si asta în toate campaniile electorale. Cred că e o declarație bombastică. Îl cunosc foarte bine pe Sorin Hognogi și vom discuta după alegeri.” a răspuns Turc la solicitarea Bistrita Express. Întrebat ce se întâmplă cu ceilalți primari care au anunțat că nu se implică, Turc a răspuns că nu mai sunt alții, după care, chestionat punctual, a admis că la Coșbuc și Lunca Ilvei, două exemple invocate de jurnaliști, lucrurile nu sunt în regulă: ”Cu Lunca Ilvei situatia e mult mai nuantată. Recunosc că acolo poate fi o problemă . Vom analiza”. Iar despre Coșbuc, al cărui primar Ioan Pavelea, ajuns în funcție abia de doi ani, dar migrat aproape instantaneu, Turc a comentat sec ” este doar un tip foarte prietenos”. ”Cu PSD” a comentat o voce din sala conferinței de presă, iar Turc n-a recționat.

Cu bannerul la testare de primari

Întrebat despre primarul din Șieu Măgherus, care ar fi declarat recent , potrivit Propolitica, că nu se va implica in campania europarlamentară, Turc a spus că nici vorbă, iar dovada supremă e acceptul de a-și pune pozele în materialele de campanie: ” primarul a acceptat să-i fie așezat chipul pe bannerele de campanie” . Acesta pare a fi și testul suprem prin care PNL BN le-a testat fidelitatea primarilor: care sunt sus, sunt cu partidul., care nu, sunt doar cu partidul pe carnet.

L-am întrebat și pe primarul Sorin Mititean dacă se implică în campanie. A spus că da și a prezentat aceeași dovadă: ” doar e pe bannere cu Rareș Bogdan”. A făcut și un comentariu: nu consideră o onoare faptul că e cu fosta vedeta tv pe banner: se consideră egalul lui, doar e un om care ”a făcut destule pentru acest județ”.

Cazul special al lui Silași

La PNL BN nu toți primarii s-au lepădat de partid din motive financiare,. Pe unii, firi simțitoare i-a ofuscat nerecunoștința colegilor. E cazul primarului de Chiochiș,  Vasile Silași.  Șef peste o comunitate cu 2300 de alegători, din care l-au votat 860,  Silași  s-a văzut în sinea lui ditamai președintele PNL-ului județean. Liberalul  a candidat în 2017 pentru prima funcție din filială, sprijinit de fostul lider PDL Ioan Oltean,  influent încă în partid  și și-a făcut campanie ca la americani, cu fluturași răspândiți în sală cu indicații de vot, echipa formată din nume grele din partid urcate pe scenă și tot tacâmul. A ieșit al treilea, însă noul președinte Ioan Turc nu l-a abandonat, mai ales că Silași le-a recomandat alegătorilor săi să meargă cu acesta în turul 2. A ajuns secretar general după un vot formal în biroul județean, poziție din care s-a apucat să-și critice colegii și în special pe cei din organizația Bistrița. După ce propunerea sa de a o exclude pe o consilieră județeană n-a avut efectul scontat în rândul colegilor și nici ecou la secretarul general național, Robert Sighiartău, Silași și-a dat demisia . Dar numai după ce la o conferință de presă la care a participat Sighiartău și o parte din liderii PNL BN, Silași nu a fost invitat. Si-a anuntat de furie, imediat, demisia pe facebook . Ulterior a anunțat că nu se implică în campania de la europarlamentare, și-a mai gratulat public odată colegii în 2 interviuri și i-a invitat să-l dea afară din partid. Știe ca dacă partidul o face, poate pleca liber unde dorește, potrivit legii migrației.

Nu e clar câți primari PNL BN mai stau cu câte un picior în alt partid, cu sau fără chip pe bannere. Fideli și prezenți frecvent la acțiunile partidului au rămas primarii din Runcu Salvei, Feldru, Rebrișoara, Nuseni, Șieuț din garda veche, respectiv Sângeorz Băi. Ce e cu adevărat paradoxal, e faptul că există asemenea comportament într-o perioadă când PNL, supranumit și partidul primarilor, e pe val și potrivit sondajelor ar putea fi printre câștigătorii următoarelor alegeri. iar actualul președinte județean s-a jurat pe când făcea ture de încălzire în afara partidului ( a stat 8 ani pe tușă, după ce a fost exclus de Ioan Țintean, un alt ex) că îi va readuce pe primarii fostului PNL în partid, după marea migrație generată de ordonanța lui Dragnea din 2014. I-a ieșit doar cu Dedean, însă i-a pierdut pe alții.

Foto : Propolitica www.propolitica.ro

Ziar de Bistrita, wwwziardebistrita.ro

Explicație foto: Primarul Pavelea (Coșbuc), al doilea din dreapta a rămas în pozele de familie ale PNL

Share.

About Author

Lasă un comentariu