Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Realitatea Post Colectiv: pacientul din Beclenuț se poate considera norocos că s-a găsit un loc într-o secție pentru marii arși.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pacientul din Beclenuț, care în urma incendiului de miercuri din Săsarm s-a ales cu arsuri pe 50% din suprafața corpului, a fost transferat la Spitalul Floreasca din București de la Bistrița, imediat după stabilizarea funcțiilor vitale.

Chiar dacă sună cinic pentru un om în starea lui, se poate considera că  a avut noroc doar pentru că s-a găsit  un pat cu dotările speciale dintre cele doar 13 existente în  întreaga țară.  Scandalul iscat cu tânăra de 26 de ani din Tulcea plimbată în elicopterul Smurd dintr-un colț în altul al țării în căutarea unui pat și transferată în cele din urmă la un spital din Belgia prin intervenția ministrului a mișcat circuitele de transfer. Iar în cazul bărbatului de 70 de ani din Beclenuț, ministrul Pintea a promis la un post tv că se va interesa de situația lui, atunci când primul răspuns a fost: ” nu sunt locuri”. Câteva ore mai târziu pentru un bărbat din Orșova, ars pe 80 % din suprafața corpului, ca urmare a unei explozii, nu s-a mai găsit niciun pat disponibil. Beclenarul a fost ultimul care a prins un loc.

13 paturi, de 5 ori mai mulți mari arși într-o lună 

Numai în martie s-au înregistrat 76 de victime din categoria ”mari arși” pentru care există 13 paturi în toată țara.” Au fost mai mulți decât de obicei în martie, este luna curățeniei de primăvară dar chiar și într-o lună normală  cele 13 paturi nu sunt suficiente ” a recunoscut Sorina Pintea, care a dat vina pe precedentele administrații de la Ministerul Sănătății: ” în luna martie am avut un număr mare de arși, în nicio țară din statele  UE  nu au fost atinse asemenea cifre”.

Pentru rănitul din Orșova ministrul a explicat că urmează transferul la o clinică din străinătate și că deja formele sunt gata, respectiv formularul 112. Dar ca si aici a trebuit să pună capăt unei practici birocratice care ar fi presupus transferul in capitală a pacientului doar ca un chirurg specializat în marii arși să-i semneze transferul. ” au și la Drobeta Turnu Severin chirurgi și anesteziști, și a semnat unul dintre aceștia așa cum preizează legea” a mai spus ministrul Pintea.

Un al treilea caz grav de astăzi un adolescent  de 15 ani care s-a ales cu arsuri pe aproape toată suprafața corpului, după ce a urcat pe un vagon să-și facă un selfie  și s-a electrocutat, a ajuns la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din București, unde există 10 paturi pentru internarea copiilor care au fost incadrați în categoria marilor arși. ” Aici de când sunt eu ministru nu a fost o situație în care să avem nevoie de locuri la copiii și să avem probleme” a mai spus Sorina Pintea la Digi 24

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu